Agrárpolitika

2022.02.11. 09:25

A kormány komplex módon segíti a vidék gazdaságát

A kormány komplex módon segíti a vidék gazdaságát, egyszerre használja a gazdaság-, a vidék- és a településfejlesztés eszközeit - mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium államtitkára Balassagyarmaton, sajtótájékoztatón.

A Közös Agrárpolitika (KAP) reformjának aktualitásai kapcsán tartott szakmai fórumot megelőző sajtótájékoztatón az államtitkár a jelen időszak nagy munkájának nevezte, hogy ezt a kiszámítható hátteret hogyan tudják folytatni a következő évtől.

   

Az elmúlt hónapokban elfogadták az agrárium és a vidékfejlesztés kereteit jelentő Közös Agrárpolitika stratégiai tervét. Ez 80 százalékos nemzeti kiegészítő támogatással lehetővé teszi, hogy 2027-ig 4265 milliárd forintot fordítsanak a vidéki térségek gazdaságfejlesztésére, a fenntartható mezőgazdaságra, a vidéki települések fejlesztésére - közölte.

   

Az államtitkár kifejtette: a programot úgy alkották meg, hogy ezt a fejlődési lehetőséget minden érdeklődő vidéki gazdálkodó és település számára elérhetővé tegyék.

   

A programon közösen dolgoztak a MAGOSZ-szal és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával, és mint mondta, az elmúlt egy évben  közösen alkották meg az őstermelők, családi gazdaságok életét megkönnyítő új törvényi szabályozásokat, a még kedvezőbb adózási feltételeket teremtő környezetet, a mezőgazdasági generációváltást segítő törvényt, és indították el a mezőgazdasági krízisbiztosítási rendszert is, amely a nemzetközi piacokon, az elszabaduló költségek esetén is védőhálót jelent a gazdálkodók számára.

   

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a stratégiát még jóvá kell hagynia az Európai Uniónak a költségvetés részeként.

   

Ha elfogadják a tervet, megváltozik a támogatási rendszer, ezért nagyon intenzív tájékoztató kampányt kell indítani a gazdák felé, erős felkészítő szakasz következik a kamara szakértői, falugazdászai számára - tette hozzá.

   

"Számunkra egy dolog a meghatározó: az, ami Magyarország számára, a magyar vidék, a magyar gazdák számára jogszerűen jár, azt az utolsó centig használjuk, hasznosítsuk a gazdák, a mezőgazdaság érdekében" 

- fogalmazott Jakab István.

   

Az alelnök arról is szólt, hogy az EU-ban elhúzódó vita miatt a magyar kormány nehéz helyzetbe került volna, ha nem lett volna felkészült, nem dolgoztak volna az előkészítésen, mert mindössze húsz nap állt rendelkezésére a stratégia benyújtására.

   

Balla Mihály (Fidesz-KDNP), a nyugat-nógrádi térség országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy az utóbbi három évben sok, a gazdák számára is fontos szolgáltatás erősödött meg a térségben a Magyar falu programnak köszönhetően.

   

Ismertette: 82 település 579 sikeres pályázata révén több mint 10 milliárd forint érkezett a térségbe.

   

Szandai József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Nógrád megyei elnöke elmondta, 2021-ben 5200 személyes tájékoztatást adtak, 4500 elektronikus ügyintézéssel nyújtottak segítséget, és a személyes találkozások korlátozása miatt, további mintegy 5000 alkalommal adtak telefonos tájékoztatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában