Kétoldalú kapcsolatok

2022.11.17. 15:48

Szijjártó: Magyarország és Irán a gazdasági együttműködés fejlesztésén dolgozik (videó)

A józan ész és a pragmatikus hozzáállás politikájának keretében Magyarország és Irán a kétoldalú gazdasági kapcsolatok fejlesztésén dolgozik, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy Teherán minél előbb visszatérjen a nemzetközi közösségen belüli békés együttműködéshez – jelentette ki a tárca közleménye szerint csütörtökön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) hivatalában fogadja Szejed Ehszan Handuzit, az Iráni Iszlám Köztársaság gazdasági és pénzügyminiszterét 2022. november 17-én

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

A tárcavezető a magyar–iráni gazdasági vegyes bizottság egy éven belüli második ülését követő sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy a keddi lengyelországi rakétaincidens nyomán végre mindenkinek be kell látnia, hogy az lenne a legjobb az egész világnak, ha a lehető legtöbb konfliktust sikerülne lezárni.

„Ehhez józan észre és pragmatikus hozzáállásra van szükség. A józan ész és a pragmatikus hozzáállás politikáját alkalmazzuk akkor, amikor a Magyarország és Irán közötti gazdaság együttműködés fejlesztéséért dolgozunk” – mondta.

„Azt szeretnénk, ha Irán minél előbb vissza tudna térni a nemzetközi közösségen belüli békés együttműködés rendszerébe, és mivel most a világgazdaság súlyos kihívásokkal szembesül, azt gondoljuk, hogy ennek a visszatérésnek talán a gazdaság adhatná az első lépését” – tette hozzá.

A miniszter tudatta, hogy az ülésen áttekintették az együttműködés fejlesztésének lehetőségeit, s arra is kitért, hogy az ezzel párhuzamosan zajló üzleti fórumon 96 magyar és iráni vállalat vesz részt.

Jó hírnek nevezte, hogy az Iránba irányuló magyar textil- és gyógyszeripari export, valamint az iráni műanyagimport növekedése nyomán tavaly 45 százalékkal, idén eddig pedig 55 százalékkal bővült a kétoldalú kereskedelem volumene.

Kiemelte, hogy a magyar mezőgazdasági és egészségipari cégek előtt újabb exportlehetőségek állnak, folyamatban van az importengedélyek kiadása a vetőmagok, a baromfihús és egyes orvosi készülékek esetében.

Mint közölte, kétezer iráni hallgató tanul hazánkban önköltséges alapon, főleg egészségtudományi és a gazdasági képzéseken, és a magyar állam 150 ösztöndíjas is fenntart a perzsa államból érkező diákok számára.

Szijjártó Péter üdvözölte a bevándorlási hullámok és a kábítószer-kereskedelem megállítását célzó iráni erőfeszítéseket. És ennek kapcsán rámutatott: az Afganisztánnal és Pakisztánnal szomszédos, közel-keleti országnak fontos szerepe van az Európába irányuló migrációs nyomás csökkentésében.

„Minél jobban meg tudja védeni a határait Irán, annál kevesebb migráns éri el Európát a világ ezen területéről” – mondta. Illetve kijelentette, hogy Magyarország elkötelezett a nukleáris energia békés felhasználása mellett, ezért támogatja az Iránnal kötött atomalku újraélesztését, ami erősítené a globális biztonságot is.

Szijjártó Péter az iráni gazdasági és pénzügyminiszterrel közös sajtóértekezleten hangsúlyozta, hogy az elmúlt napokban látható volt, hogy milyen kevésen múlik az, hogy kontrollálhatatlan következményei legyenek a mostani háborús helyzetnek.

„Megnyugtatóan hatott, hogy fontos globális és európai döntéshozók kifejezetten jelesre vizsgáztak a stratégiai nyugalom, a higgadtság és a felelősségteljes viselkedés terén” – fogalmazott.

„Fontos tanulság, hogy nem minden az, aminek elsőre látszik, és az ilyen kiélezett helyzetekben nem szabad hinni az álhíreknek és a megalapozatlan kijelentéseknek” – tette hozzá.

Nehéz körülmények közepette is fenn kell tartani a kommunikációs csatornákat

Nem nevezhető szokványosnak, hogy egy iráni miniszter az Európai Unió egyik tagállamába látogat, mint az történt Magyarországon, azonban a nehéz körülmények közepette is fenn kell tartani a kommunikációs csatornákat - szögezte le a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön.

A tárcavezető a budapesti magyar-iráni üzleti fórumon kiemelte: 

"mi, magyarok mindig azt vallottuk, hogy a nehéz körülmények közepette a legnagyobb kincs a kapcsolatban maradás és a kommunikációs csatornák fenntartása".

"Nem nagyon van olyan nehéz kérdés, amit párbeszéd nélkül meg lehetne oldani, párbeszéddel legalább van rá sansz" - tette hozzá.

Szijjártó Péter beszédében emlékeztetett rá, hogy a koronavírus-járvány és az ukrajnai háború miatt az elmúlt három évben kétszer is teljesen a feje tetejére állt a világgazdaság nem gazdasági okok miatt.

Rámutatott, hogy a szomszédban zajló fegyveres konfliktus hazánk biztonságát fizikai, gazdasági és energiaellátási szempontból is veszélyezteti, a kormány azonban mindhárom tekintetben garantálja az itt élők és dolgozók biztonságát.

"Európai összevetésben egyedülálló az a politikai stabilitás, ami itt van Magyarországon (.) Ez jelenti azt a kapacitást és képességet hazánk számára, hogy a biztonságot mind fizikai, mind gazdasági, mind energiaellátási szempontból fenn tudjuk tartani"

 - fogalmazott.

A miniszter ezt követően arról számolt be, hogy "hiába csapkodnak körülöttünk a villámok, hiába van súlyos gazdasági válság Európában, bizonyos fontos céljainkat mi így sem vagyunk hajlandók feladni". Erre példaként hozta fel a teljes foglalkoztatottság, illetve a legalacsonyabb európai adók megőrzését.

Kiemelte: jó külgazdasági teljesítményre van szükség ahhoz, hogy hazánk kimaradjon a recesszióból, és ezért a kormány készen áll a magyar-iráni kereskedelmi kapcsolat továbbfejlesztésére, aminek szerinte sem politikai, sem jogi akadálya nincs.

"Ebben a nehéz helyzetben józan észre és pragmatikus hozzáállásra van szükség, s ezt alkalmazzuk a magyar-iráni gazdasági együttműködés fejlesztése során és érdekében is"

 - jelentette ki.

Mint közölte, az üzleti fórum keretében 55 kétoldalú vállalatközi találkozót sikerült lebonyolítani, ami jó eredménynek számít.

Tavaly 45 százalékkal, idén eddig 55 százalékkal bővült a kétoldalú kereskedelem, és az együttműködés több területen komoly hagyományokkal bír, így az agrárkutatást, a mezőgazdasági és élelmiszeripari technológiákat, az egészségipart illetően is - tájékoztatott.

Végül pedig hozzátette, hogy a fejlett magyar vízgazdálkodási és egyéb technológiákat nagy érdeklődéssel várják Iránban, ahogy nő a kereslet a magyar orvosi eszközök iránt is.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában