Átláthatóbb rendszer

2023.03.22. 12:54

Készül hulladékfeldolgozási feladataira a Mol

Egy ezer tonna kapacitású hulladékégetőt építene a Mol az energetikailag hasznosítható hulladék feldolgozására – nyilatkozta a Világgazdaságnak Pethő Zsolt, a csoport hulladékkoncesszióban foglalt feladataiért felelős leányvállalat, a Mohu Hulladékgazdálkodási Zrt. vezérigazgatója.

A Győri Hulladékégető Kft. telepe a társaság beruházási zárórendezvényének napján, 2021. szeptember 10-én

Forrás: MTI

Fotó: Krizsán Csaba

Július 1-jétől centralizált hulladékgazdálkodás váltja fel a jelenlegi önkormányzati és állami hulladékgazdálkodási rendszert, ekkortól az állam a hulladékgazdálkodási közfeladat gyakorlásának jogát egy koncessziós szerződéssel átengedte az erre kiírt pályázat nyertesének, a Mohu Hulladékgazdálkodási Zrt.-nek. Arról, hogy a társaság hol tart a feladat átvételével, a cég vezérigazgatója, Pethő Zsolt nyilatkozott a Világgazdaságnak.

A Mol csoporton belül a hulladékkoncesszióban foglalt feladatokért felelős leányvállalat, a Mohu Hulladékgazdálkodási Zrt. hatékony, centralizált, átláthatóbb és ügyfélbarát működéssel kezeli majd a felelőssége alá tartozó hazai hulladékot, szem előtt tartva az uniós hulladékgazdálkodási célkitűzéseket. A koncesszió bejelentése óta több területen is zajlanak a szükséges folyamatok. Meghirdettük az Intézményi alvállalkozói pályázatot, megkezdtük a tárgyalásokat a hulladékkezelő gazdasági létesítmények üzemeltetőivel és tulajdonosaival a szükséges kapacitások lekötéséről. Sikeresen lefolytattuk a 2024. január 1-jével induló országos kötelező visszaváltási rendszerhez szükséges visszaváltó automaták beszerzési eljárását, valamint megszületett az együttműködési megállapodás a rendszerben kulcsszereplő italpalackozók és kiskereskedelmi egységek érdekképviseleti szövetségével. Elindult a kiskereskedelmi egységek regisztrációja az italcsomagolási visszaváltási rendszerbe, valamint a kötelező regisztráció a Mohu Partner Portálon a hulladéktermelő intézmények és gazdálkodó szervezetek számára.

Mindezek mellett elindult a beruházási tervek összeállítása, kormányzati elfogadtatása és a lakossági és intézményi szemléletformálás előkészítése.

Pethő Zsolt vezérigazgató elmondta, jelenleg is igen széles a begyűjtött és feldolgozott hulladékok palettája a Mol csoporton belül, amelyhez a koncesszió feltételeinek megfelelően társul a következő 10 évben minimum 185 milliárd forint értékben vállalt beruházás, ezen belül is egy évi legalább 100 ezer tonna települési szilárd hulladék energetikai hasznosítására alkalmas létesítmény felépítése és üzemeltetése, ami már az első 5 évben megvalósul. A beruházásokkal kapcsolatos konkrétumokat a későbbi egyeztetések során alakítják ki.

A koncesszió feltételei között szereplő beruházások értelmében a Mol jelentős beruházásokat hajt végre, hogy az energetikailag hasznosítható hulladékot saját maga dolgozhassa fel. Ennek érdekében a meglévő kapacitások mellett épül meg az évi legalább 100 ezer tonna szilárd hulladék energetikai hasznosítására alkalmas hulladékégető is - magyarázta a vezérigazgató.

Már most is ezer helyszínen gyűjt a Mol

A Mol jelenleg is az egyik legnagyobb és legösszetettebb hulladékkezelési rendszert működteti a hazai ipari vállalkozások közül. Évi 100-120 ezer tonna saját hulladék feldolgozása mellett jelentős mennyiségű külső hulladék kezelésére képes a honlapja szerint:

• évente mintegy 500 ezer gumiabroncsot hasznosít újra és tartós útalapanyagot készít a zalaegerszegi gumibitumen-gyártó üzemében,

• szintén Zalaegerszegen az elmúlt tíz évben 240 ezer tonna építőipari bitumen-alapanyag készült a társaság fáradtolaj-begyűjtésének és -újrahasznosításának köszönhetően,

• 350 töltőállomáson gyűjt sütőolajat, ennek köszönhetően az elmúlt tíz évben mintegy 3 millió liter használt sütőolajból lett bioüzemanyag-alapanyag,

• a Mol 25 százalékos tulajdonában lévő komáromi Rossi Biofuel üzemek évi 150 ezer tonna kapacitással növényi és állati eredetű zsiradékot, köztük sütőolajat dolgoznak fel és alakítanak át bioüzemanyag-alapanyaggá,

• két modern veszélyeshulladék-feldolgozó üzemet, valamint két hulladéklerakót üzemeltet,

• bevezette a saját gyártású Fonte Natura ásványvizet, a terméket 100 százalékban újrahasznosított PET palackokban forgalmazza.

A teljes cikket itt olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában