Biztonság

2023.06.08. 11:52

Pénzügyminisztérium: a kormány továbbra is tartja a hiánycélt

Háborús időkben a kormány elsődleges célja a családok és a munkahelyek védelme, valamint a nyugdíjak értékének megőrzése. A költségvetés maradéktalanul biztosítja az ehhez szükséges forrásokat, miközben a kormány tovább javítja az egyensúlyi mutatókat – közölte a Pénzügyminisztérium csütörtökön.

MW

Tartják a költségvetési hiánycélt, tovább csökkentik az államadósságot – ülésezik a Gazdasági Kabinet 2023. június 8-án

Forrás: Varga Mihály Facebook-oldala

Fotó: Pénzügyminisztérium

A költségvetés garantálja a rezsicsökkentés fenntartását az átlagfogyasztás mértékéig a csaknem négyszeresére emelt Rezsivédelmi Alapon keresztül. Ezzel 

a kormány továbbra is Európa legnagyobb rezsitámogatását garantálja a magyar családoknak, a vállalkozásoknak és az önkormányzatoknak.

A kormány 

az elhúzódó háború és a szankciók okozta rendkívüli kiadások ellenére is tartja az idei évre kitűzött hiánycélt: a május havi hiány az elmúlt hét év legalacsonyabb májusi deficitje.

Május végéig az államháztartás központi alrendszere 2763,3 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 2752,4 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 56,5 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 67,3 milliárd forintos hiányt mutattak.

Májusban – egy hónap alatt – a központi alrendszer 53,6 milliárd forint hiánnyal zárt, ami az elmúlt hét év legalacsonyabb május havi hiánya. Az év első felében ismert folyamatok és egyszeri kiadások miatt alakult magasabban a hiány, gyorsabb volt annak felfutása – írták.

Ismertették, az év első öt hónapjában a lakástámogatásokra fordított kiadások összege 320,3 milliárd forint volt, mely az előző év azonos időszakához viszonyítva 95,7 milliárd forinttal teljesült magasabban. Az eltérés fő oka az Otthonfelújítási Támogatás esetében a tavalyi évről áthúzódó kifizetés, amelyet a Magyar Államkincstár folyamatos feldolgozás mellett folyósít.

„Az egyedi és normatív kiadásokon belül a rezsivédelmi kiadásokkal összefüggésben május végéig 894,6 milliárd forintot fordítottunk a távhőszolgáltatók és a lakossági villamos energia és földgáz egyetemes szolgáltatás kompenzációjára”

 – fogalmazott a tárca.

Magasabban teljesültek az első öt hónapban az előző év azonos időszakához viszonyítva a babaváró támogatások is: „E célra 26,2 milliárd forinttal, míg a diákhitel-konstrukciók támogatására 4,6 milliárd forinttal fordítottunk többet.”

Mindezek mellett meghaladták az egy évvel korábbi kifizetést a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek is. 

„Nyugellátásokra 2567,7 milliárd forintot, míg a gyógyító-megelőző ellátásra 933,0 milliárd forintot fordítottunk május végéig”

– írta a Pénzügyminisztérium.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában