Avatás

2023.06.28. 20:04

Szentkirályi Alexandra: a kormány továbbra is azon fog dolgozni, hogy az energiabiztonságot garantálni tudja (videó)

A kormány továbbra is azon fog dolgozni, hogy a háború árnyékában, a brüsszeli szankciók nyomása alatt is garantálni tudja azt az energiabiztonságot, amelyre a gyárak, a cégek működéséhez, a munkahelyek megmaradásához, a családok biztonságos életéhez szükség van - jelentette ki a kormányszóvivő szerdán Szegeden.

MW

Forrás: Facebook

Fotó: ADAM BERES

Szentkirályi Alexandra az MVM Csoport által létesített új naperőmű átadásán elmondta: az ukrajnai háború és az arra adott szankciók következtében nagyon nehéz energiahelyzet alakult ki, ezért a kormány legfontosabb feladata, hogy erősítse Magyarország energiafüggetlenedését. 

Fontos célnak nevezte, hogy az energiabiztonság mellett a kormány fenn tudja tartani a rezsicsökkentést, és közben meg tudjon felelni a klímapolitikai céljainak is. Ezért 

a kormány kiemelt szerepet szán a napenergiának

 - tette hozzá. 

Kiemelte: ennek tükrében a kabinet egyebek mellett a hálózatfejlesztések és a tárolói beruházások támogatásával alapozza meg az időjárásfüggő napenergia zavarmentes rendszerbe illesztését. 

A kormányszóvivő két pályázati lehetőségről is beszámolt: 

a rendszerüzemeltető és elosztó társaságok júniusban nyújthatják be pályázataikat a számukra elkülönített 58 milliárd forint forrásra, illetve kiírás előtt áll az iparági gazdasági társaságok szélesebb körének szóló másik pályázat, amelynek keretösszege 62 milliárd forint. 

Szentkirályi Alexandra ismertette: a magyar villamosenergia-mixben a napenergia aránya a világon a hatodik, Európában pedig a harmadik legmagasabb. Az idei év első öt hónapjában több mint 840 megawattal (MW) bővült a beépített napenergiából származó teljesítmény. A nyár kezdetére az 50 kilowatt feletti naperőművek összesített kapacitása meghaladta a 3000 megawattot, a háztartási méretű kiserőművek száma pedig tavasszal felülmúlta a 200 ezret - fűzte hozzá. 

Az előzetesen 2030-ra várt 6000 megawatt összes beépített teljesítmény akár már jövőre rendelkezésre állhat a megújuló forrásból. 

A következő évtized elejére pedig a korábbi célt kétszeresen felülmúló tiszta kapacitás szolgálhatja majd a biztonságos áramellátást, és csökkentheti az energiaszektor környezetterhelését 

- mondta a kormányszóvivő. 

Bilinszky Péter, az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. üzleti projekt igazgatója a beruházást bemutató szerdai rendezvényen elmondta, az új, 24 megawatt beépített teljesítményű fotovoltaikus erőmű 9,5 milliárd forintból épült meg. A költségeiből 3,6 milliárd forintot fedezett európai uniós és hazai támogatás. 

A fotovoltaikus erőmű Szeged északi részén épült meg az Optimum Solar Zrt. kivitelezésében. A villamosenergia-termelő névleges teljesítőképessége 19,98 megawatt. Az erőmű évente 28,5 gigawattóra (GWh) villamosenergiát termel, ezzel 27,8 ezer tonna szén-dioxid kibocsátása kerülhető el. A 25 éves tervezett élettartamú erőmű a Mavir Zrt. sándorfalvai alállomásán keresztül csatlakozik a közcélú hálózathoz - ismertette a szakember. 

A beruházás keretében 43 ezer napelemet helyeztek el 32 hektáron, valamint egy új, 132/22 kilovolt teljesítményű transzformátorállomást is létesítettek - tudatta az igazgató. 

Az erőművet már május 8-án üzembe helyezték, azóta a sikeres próbaüzem is lezajlott

 - mondta Bilinszky Péter. 

Az igazgató elmondta, a MVM csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. jogelődjét Hungarowind Kft.-ként alapították 2002-ben. A cég 2015-2016-tól alakít ki fotovoltaikus erőműveket saját beruházásban, illetve piaci akvizíciókat is végrehajtott. 

Kiss Csaba, az MVM Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese elmondta: az MVM Csoport megújulóenergia-termeléssel foglalkozó tagvállalata 7 szélerőművet, 2 vízerőművet és több mint 150 naperőművet üzemeltet Magyarország területén. 

A társaság középtávú stratégiája keretében folyamatosan bővíti környezetbarát erőművi portfolióját. Megvalósítás alatt álló Megújuló Programja keretében a szegedivel együtt 34 új naperőművet épít országszerte a Környezeti és energiahatékonysági operatív program támogatásával - fűzte hozzá. 

A cég által üzemeltetett erőművek beépített teljesítménye idén meg fogja haladni a 400 megawattot. 

Az MVM Zöld Generáció Kft. részesedése a hazai naperőmű-piacon már közel 8 százalék, a megtermelt villamos energia mennyisége idén meghaladja a 600 gigawattórát. 

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a társaság értékesítésből származó nettó árbevétele tavaly 3,55 milliárd, 2021-ben 2,1 milliárd forint volt. Az MVM Zöld Generáció Kft. 2022-ben 2,1 milliárd forint adózott eredményt ért el, 2021-ben pedig 418 millió forint veszteséggel zárt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában