cinkos, aki néma

2017.12.10. 10:15

Bűnös feleséget játszik Básti Juli

Címkék#színház

A darabot Alföldi Róbert rendezi a Centrál Színházban.

Básti Julival a főszerepben, Alföldi Róbert rendezésében mutatja be Ibsen Kísértetek című darabját január 5-én a Centrál Színház. A darab középpontjában egy középkorú nő áll, aki egész életében férje bűneit titkolta és kompenzálta a társadalmi elvárások nyomására, a férfi halála után azonban minden elfojtás és hazugság felszínre tör, és nem marad többé következmények nélkül.

Az előadásban az Alvingnét alakító Básti Juli mellett játszó Gáspár Tibor és Gáspár Sándor először látható a Centrál Színház színpadán – olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, a Nóra és a Hedda Gabler után Ibsen harmadik nagy női drámája a Kísértetek, amely az 1881-es bemutató idején példátlan botrányok sorozatát kavarta.

A darab története szerint Alving kapitány gazdag özvegye, Helene férje halálának tizedik évfordulójára árvaházat építtet az elhunyt emlékére. A megnyitó ünnepségre hazavárja rég nem látott fiát, aki festőként Párizsban él. De lehet-e bármit örömmel ünnepelni olyan világban, ahol álszentség leplez szégyenletes titkokat, kényszerű hazugságokat és elfojtott vágyakat?

„A Kísértetek olyan témát boncolgat, ami mániám: hogy ha a múltat nem tisztázzuk, hanem elhallgatjuk vagy elhazudjuk, az megrohasztja a jelent és a jövőt”

- idézik a közleményben Alföldi Róbert szavait.

Básti Juli szerint Helene megformálása szép és nagy kihívást jelentő feladat.

„Nemcsak lelkileg, de technikailag is nehéz megoldani, hogy egy karakter belülről szétfeszüljön az indulattól, miközben ebből nem enged ki semmit. Az izgatott benne a legjobban, ami Alvingné és Manders tiszteletes (Gáspár Tibor) között történik. A nő rendkívül felvilágosult, a lelkész pedig – aki nyilván a társadalmat szimbolizálja – egész életében eltagadta maga elől, amit érez”

- nyilatkozta szerepéről Básti Juli.

Gáspár Tibor és Gáspár Sándor régóta nem játszottak egy színpadon. Mint Gáspár Tibor elmondta, az előadásban közös jelenetük is van testvérével.

„Dramaturgiailag is érdekes a helyzet, mert a bátyám plebejust alakít, én meg tulajdonképpen egy patríciust”

- jegyezte meg Gáspár Tibor.

A darabban Básti Juli és a Gáspár testvérek mellett Ágoston Katalin és Ódor Kristóf játszik, az előadás díszletét Kálmán Eszter, a jelmezeket Szakács Györgyi tervezte.

Ágoston Katalin most először dolgozik együtt Alföldi Róberttel, de ahogy mondta, szereti azokat a próbaidőszakokat, amikor már reggel arra ébred, hogy a szerep jár a fejében. Ódor Kristóf szerint Alföldi Róbert mindig tudja, mit akar látni a színpadon.

„Nyitott az ötletekre, változhat is az elképzelése, de alapvetően megvan a fejében az előadás, és ez nagy segítség”

- mondta a színész.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!