MISZJE

2018.04.14. 13:38

Nemzetközi kulturális és művészeti konferenciát rendeznek

Első alkalommal rendez nemzetközi kulturális és művészeti konferenciát a Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület (MISZJE) április 19-én és 20-án a fővárosi Lumen Kávézóban - közölték a szervezők.

Budapest, 2018. április 11. Prõhle Gergely, a Petõfi Irodalmi Múzeum fõigazgatója beszédet mond az Emberi Erõforrások Minisztériumának (Emmi) országos verspályázatának meghirdetésén a minisztériumban 2018. április 11-én. A Szabad a vers! címû pályázatot felsõs általános iskolások és középiskolások számára hirdették meg klasszikus magyar költõk családhoz köthetõ verseinek újragondolására a Családok éve alkalmából. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Koszticsák Szilárd

A kétnapos tanácskozáson magyarországi és külföldi írókkal, fordítókkal, nemzetközi fesztiválok szervezőivel, könyvkiadók, kulturális intézetek és intézmények vezetőivel keresik a választ egyebek mellett arra is, hogy

mitől lesz a magyar irodalom érdekes külföldön, milyen intézmények segítik a magyar kultúra nemzetközi érvényesülését, valamint hogyan működnek és milyen eredményeket érnek el a külföldi kulturális fesztiválok.

Csütörtökön Gün Benderli és Marko Cudic műfordítókkal beszélget Jeney Zoltán, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) Magyar Könyv- és Fordítástámogatási Iroda vezetője, majd a külföldi kulturális intézetek tevékenysége lesz a téma Joao Henriques (Camoes Intézet – Budapesti Portugál Nyelvi Központ), Gaborják Ádám (Észt Intézet) és Orbók Luciet (Cseh Centrum Budapest) részvételével.

A magyar kultúra külföldi reprezentációjáról Íjgyártó István kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár, Lőrinczy György, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnöke és Prőhle Gergely, a PIM főigazgatója fog beszélgetni. A szakmai programok után a ZitheRandom, vagyis Debreczeni-Kis Helga és Dömény Krisztián citerás improvizációkkal tarkított koncertje következik.

Pénteken a művészet nemzetközi értékesítésének kiadói és szerzői jogi kihívásairól rendeznek kerekasztal-beszélgetést Érsek Nándorral, a Scolar Kiadó vezetőjével, Kabai Eszterrel, az Artisjus jogi igazgatójával, Lábody Péterrel, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának Szerzői Jogi Főosztályának vezetőjével és Sárközy Bencével, a Libri Kiadói Csoport kiadási igazgatójával.

Az érdeklődők külföldi kiadói modellekkel ismerkedhetnek Szabó Zsuzsanna, a Balassi Intézet Publishing Hungary programjának vezetője által moderált beszélgetésen, amelyet a külföldi kulturális fesztiválok irodalomnépszerűsítő szerepéről szóló tanácskozás követ Karácsonyi Zsolt (Kolozsvári Kikötő), Vera Papic (Kikinda Short, Belgrád) és Vlad Pojoga (Z9Festival, Nagyszeben) részvételével.

A szerb irodalom és kultúra lesz a téma az ingyenes kétnapos konferencia utolsó szakmai programján,

amelyen Svetislav Basara és Radoslav Petkovic írókkal beszélget Csordás Gábor költő, műfordító. A kétnapos rendezvényt végül a szerbiai Organizam együttes koncertje zárja.

A Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesületet (MISZJE) tíz szakmai civil szervezet hozta létre 2008-ban, többek között a Magyar Írószövetség, a Magyar Műfordítók Egyesülete, a Magyar PEN Club, a Szépírók Társasága és a Fiatal Írók Szövetsége. A szervezet több mint 700 írót, műfordítót, fordítót és szerkesztőt tud soraiban – olvasható a közleményben.

Borítókép: Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója beszédet mond az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) országos verspályázatának meghirdetésén a minisztériumban 2018. április 11-én.

MTI Fotó / Koszticsák Szilárd

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!