Járvány

2020.04.16. 13:04

Szeptemberre halasztották a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivált

A filmes seregszemle szeptember 8-án, a szegedi Belvárosi Mozi megnyitásának századik évfordulóján kezdődik.

Budapest, 2015. április 10. Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatõr tárlatvezetést tart Fényképezte Zsigmond Vilmos címmel megnyílt fotókiállításán a Ludwig Múzeum - Kortárs Mûvészeti Múzeumban (Lumú) 2015. április 10-én. A világhírû filmes a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) keretében nyílt, több mint 200 fényképet felvonultató kiállításon mutatkozik be elõször fotográfusként. A tárlat június 21-ig látogatható. MTI Fotó: Kovács Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Az eredetileg tervezett májusi időpont helyett szeptemberben rendezik meg a tervek szerint a kilencven éve született, Oscar-díjas Zsigmond Vilmos emlékét őrző, az operatőri munkát fókuszba helyező szegedi nemzetközi filmfesztivált – adta hírül a szervező Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft.

A filmes seregszemle szeptember 8-án, a szegedi Belvárosi Mozi megnyitásának századik évfordulóján kezdődik, a díjkiosztó gálát pedig szeptember 12-én tartják.

A fesztivált évről-évre azzal a szándékkal rendezik meg, hogy a filmkészítés egyik legfontosabb társalkotójára, az operatőrre, munkája jelentőségére irányítsa a figyelmet, s egyúttal lehetőséget teremtsen fiatal filmesek bemutatkozására.

Az immár negyedik alkalommal megszervezett fesztiválra rekordszámú alkotást, 538 filmet neveztek. Az előzsűri 67 nagyjátékfilm, 430 kisjátékfilm és 41 kísérleti film közül válogatva alakította ki a versenyprogramot.

A tavaly bemutatott magyar játékfilmek szinte teljes skáláját nevezték a fesztiválra, közülük az Oscar tízes listájáig jutott Akik maradtak (Tóth Barnabás filmje, operatőre Marosi Gábor) és az Erdélyben játszódó krimi, a Valan – Az angyalok völgye (rendező Bagota Béla, operatőr Garas Dániel) jutott a versenyfilmek közé.

A versenyző külföldi filmek között lesz európai premier s olyan alkotás is, mely a közelmúltban futott a hazai mozikban. A közönség 19 kisjátékfilmet, valamint öt kísérleti filmet is láthat majd a versenyprogramban.

A fesztiválon a fődíj és a kategóriagyőzteseknek járó elismerések mellett hagyományosan egy életműdíjat is átadnak. Ezt eddig Ragályi Elemérnek, Kende Jánosnak ítélte a szakmai zsűri, idén Máthé Tibor kapja Popovits Lőrinc szobrászművész kisplasztikáját.

Borítókép: illusztráció / Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr tárlatvezetést tart Fényképezte Zsigmond Vilmos címmel megnyílt fotókiállításán a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban (Lumú) 2015. április 10-én.

mw-dossier-offerer dossier_id=„179412” number_of_articles=3]

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!