Járvány

2020.05.15. 18:43

Emlékérmékkel fejezi ki tiszteletét a járvány hőseinek az MNB

Rekordszámú, 345 pályamű érkezett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Tisztelet a veszélyhelyzet hőseinek tematikájú érmetervezői pályázatára.

A győztes tervet, amelynek fókuszában a névtelen hősök szív alakba foglalt, sematikus ábrázolása jelenik meg, a hódmezővásárhelyi Kovács Krisztina készítette

közölte az MNB pénteken.

Mint írják, az MNB két különböző címletű forgalmi érme emlékváltozatának kibocsátásával fejezi ki elismerését, tiszteletét a koronavírus-járvány elleni védekezésben kiemelkedő szerepet vállaló honfitársainknak, többek között az egészségügyi-, kereskedelmi-, köztisztasági- és logisztikai területen dolgozóknak.

A társadalmi összefogást erősítendő, az MNB nyilvános pályázatot hirdetett a Tisztelet a veszélyhelyzet hőseinek tematikájú 10 és 20 forintos forgalmi érme-emlékváltozatok tematikai oldalának megtervezésére.

A 2-2 millió példányban forgalomba kerülő új érmékkel várhatóan július folyamán találkozhat először a nagyközönség.

A 10 és 20 forintos forgalmi érmék névértékes oldala, valamint az érmék pereme (recézettsége) változatlan formában jelenik meg, míg (közös éremképpel megjelenő) tematikai oldaluk megtervezésére az MNB április 18. és május 10. között hirdetett nyilvános pályázatot.

A közleményben kiemelik, hogy a jegybanki kezdeményezés népszerűségét és széleskörű mozgósító hatását mutatja, hogy a leadási határidőre rekordszámú, 345 darab pályázat érkezett az ország egész területéről gyermekek, amatőr és profi tervezők nyújtották be grafikai terveiket.

Szakmai szempontok figyelembevételével, a zsűri konszenzusos véleménye alapján a három legsikeresebb pályázatot a kiírásban foglaltak szerint díjazza az MNB.

Az első helyezett 400 ezer forint díjazásban részesül, valamint a győztes grafikai tervet valósítják meg a 10 és 20 forintos forgalmi érmék emlékváltozatán. A második helyezett jutalma 200 ezer forint, a harmadik helyezetté pedig 100 ezer forint.

Bár a pályázati kiírásban eredetileg nem szerepelt, de a nagy érdeklődésre és a számos színvonalas pályázati anyagra való tekintettel a szakmai zsűri döntése alapján további két grafikai tervet jutalmaz az MNB tervenként 75 ezer forint különdíjjal áll a közleményben.

Az MNB szakmai zsűrijének véleménye szerint az 1. helyezett, Kovács Krisztina grafikai terve tükrözi leginkább a kibocsátói szándékot, komplexen, ugyanakkor közérthető módon jeleníti meg a veszélyhelyzet kihívásaival szembenéző, különböző foglalkozású embereket. A szív formába foglalt sematikus alakok méltón reprezentálják mindannyiunk háláját, a megbecsülést, elismerést és az összefogást olvasható a közleményben.

Mint írják,

a győztes pályamű érmére adaptálhatósága érdekében az érmekép apró módosítása várható a tervezővel történő egyeztetést követően.

A második helyezett alkotást Pável Andrea és Paulus Noémi (Ajka) készítette, a harmadik helyezett tervet Gyuró Mónika (Budapest).

A különdíjas grafikai tervek Róna Virág (Rád), valamint Horváth Vivien (Orosháza) munkái.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!