élő hagyomány

2020.08.29. 10:31

Hetedjére tartják meg a Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozóját

Az egész napos forgatagon ott lesznek a mintegy fél évszázada működő táncházmozgalom zenekarai, hangszeres szólistái, énekesei.

Szék, 2019. április 20. A húsvéti táncházban a prímás Pali Marci, kontrás Sípos Márton és a bõgõs Lakatos Nélu. Még él a táncház hagyománya Széken, ahol korábban Felszegen, Forrószegen és Csipkeszegen minden jeles napon, többnyire hétvégeken is táncházat szerveztek, mindegyik szegben saját három tagú zenekarral, prímással, kontrással, bõgõssel. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Forrás: MTVA/Bizományosi

Fotó: Oláh Tibor

A Hagyományok Háza szeptember 5-én rendezi meg a VII. Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozóját Zalaegerszegen. A Göcseji Falumúzeumban négy portán tizenkét zenekar muzsikál, lesz tánc- és énektanítás, a zenészek szakmai programon is rész vesznek.

A rendezvény lehetőséget biztosít a kötetlen baráti együttlétre, az ismerkedésre, szakmai eszmecserére a táncházzenészek számára, miközben a nagyközönség is betekintést nyerhet tevékenységükbe – közölte a Hagyományok Háza.

Mint írták, az egész napos forgatagon ott lesznek a mintegy fél évszázada működő táncházmozgalom zenekarai, hangszeres szólistái, énekesei.

Szeptember 5-én a skanzen épületei életre kelnek, négy helyszínen meghívott zenekarok és tanítványaik, idős mestereik, valamint énekesek lesznek láthatók és hallhatók.

Fellép többek között a Góbé zenekar, a PásztorHóra vagy az Üsztürü zenekar. A muzsikaszó mellett kézműveskedéssel, énektanítással, kézműves vásárral és a Fabatka porta népi játszóterével várják az érdeklődőket, családokat.

A műsor 17 órakor gálaműsorral zárul, amelyen fellép a Sarjú Banda, a Komári pulyák és a bécsi Délibáb Táncegyüttes.

Az ingyenes programot a járványügyi korlátozások betartása mellett rendezik meg, legfeljebb ötszáz résztvevővel. Bővebb információ a hagyomanyokhaza.hu oldalon olvasható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!