Műsorkavalkád

2020.09.25. 16:05

Hétvégi közvetítéseket kínál az Opera

Énekes, zenés, táncos kamaraprodukciókkal, valamint Kálmándy Mihály és Sáfár Orsolya MaszkaBál áriaestjeivel folytatódik a hétvégén a Magyar Állami Operaház OperaLive közvetítéssorozata, amelyeket az intézmény Facebook-oldalán közvetítenek.

Rujsz-Lázár - SODRÁS_Tanypayeva_Aliya_Timofeev_Dmitry_fotó_ Rákossy PÉter

Forrás: Magyar Állami Operaház

Fotó: Rákossy Péter

A Tercett-Trió-Trois névre keresztelt, péntek este 20 órától látható kamaraprodukciókban énekkari művészek zongorával kísért előadásai (művészeti vezető Csiki Gábor karigazgató), zenekari művészek kamarakoncertjei (művészeti vezető Kocsár Balázs főzeneigazgató), valamint balettművészek szólói és pas de deux-i (művészeti vezető Solymosi Tamás balettigazgató) kapják a főszerepet – közölte a dalszínház pénteken.

A pénteki esten az Opera Kórus művészei Mendelssohn-Bartholdy Két duettjével készülnek, valamint Brahms Szerelmi dalkeringők és Új szerelmi dalkeringők című ciklusaiból adnak ízelítőt. Az Énekkarból fellép Töreky Katalin, Németh Mónika, Murár Györgyi, Szőnyi Szilvia, Takács András, Bartus Sándor, Hamar Éva, Avedikian Viktória és Balás Péter, zongorán közreműködik Andrássy-Neuenstein Krisztina és Szirtes Katalin.

Az Opera Zenekar tagjai közül Ecseki Anikó (I. hegedű), Szajkó Géza (II. hegedű), Botos Veronika (brácsa), Nagy Domonkos (cselló) és Boldoghy Kummert Péter (nagybőgő) Glazunov A-dúr kvintettjéből (Op. 39) mutatnak be részleteket, míg Rönkös Ildikó és Karasszon Dénes Bach Kétszólamú invenciók és Bartók 44 hegedűduó című sorozatából válogatnak csellóra hangszerelt változatban.

A Magyar Nemzeti Balett vezető szólistái a klasszikus és modern repertoárból is adnak elő részleteket a műsorban: Felméry Lili és Balázsi Gergő Ármin Csajkovszkij A hattyúk tava című balettjéből a fehér hattyú pas de deux-jét táncolják Rudi van Dantzig koreográfiájára, zongorán közreműködik Lakatos Özdemir Basak Dilara. A Sodrás Rujsz Edit balettmester alkotása Lázár György zenéjére, melyet kifejezetten a Tanykpajeva Alija és Tyimofejev Dmitrij párosra készített a közelmúltban.

Tanykpajeva Alija és Tyimofejev Dmitrij a Sodrás című balettben
Fotó: Rákossy Péter / Magyar Állami Operaház

A sorozat házigazdája az Opera Café műsorvezetőjeként is ismert Gyüdi Melitta lesz, rendezője Aczél András.

Szombaton és vasárnap a múlt vasárnap útjára indult MaszkaBál programsorozat folytatódik két újabb kamaraművész estjével. Szombaton a külföldön is jelentős karriert befutott Kálmándy Mihály lép a közönség elé. A Kossuth-díjas énekes a közönség körében elsősorban Verdi nagy bariton szerepeivel, köztük az ikonikus Nabuccóval ért el sikereket, melyek közül többet is megidéz a MaszkaBál műsorában. Az est vendége Váradi Zita, aki Mozart-darabokkal készül a közvetítésre. A szombati MaszkaBál műsorvezetője Mona Dániel, rendezője Mányik Albert, zongorán kísér Szennai Kálmán.

Kálmándy Mihály több Verdi-darabot is megszólaltat szombaton este
Fotó: Gács Tamás / Magyar Állami Operaház

Vasárnap 20 órától a főként Mozart, a 19. századi romantikus operairodalom, valamint Puccini szoprán szerepeiről ismert Sáfár Orsolya lép a kamerák elé a Hevesi Sándor háziszínpadon. A számtalan versenydíjjal kitüntetett énekesnő a MaszkaBál keretében Donizetti, Gounod és Bizet darabjai mellett több Puccini-áriát is előad, a Bohémélet egyik részletében pedig a szintén kamaraénekes Boncsér Gergely lesz a partnere. Az est műsorvezetője Ókovács Szilveszter, rendezője Magyar Orsolya, zongorán közreműködik Katona Anikó.

Sáfár Orsolya Donizetti, Gounod és Bizet darabjai mellett több Puccini-áriával jelentkezik vasárnap
Fotó: Emmer László / Magyar Állami Operaház

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!