ókeresztény emlékek

2021.05.08. 09:05

A római kori Pécs lakóinak személyes tárgyaival bővült a pécsi látogatóközpont

A római kori Pécs, Sopianae lakóinak személyes tárgyaival és a város egykori lakójának földi maradványával bővült a pécsi világörökségi helyszínek látogatóközpontja – tájékoztatott a Zsolnay Örökségkezelő NKft. (ZSÖK).

Pécs, 2011. december 15. A nyolcszögletû sírkápolna. A pécsi Cella Septichora Látogató Központ foglalja magába a IV. századbeli ókeresztény emlékeket, a Korsós sírkamrát, a Péter-Pál sírkamrát, a hétkaréjos sírépítményt (Cella Septichora) és a nyolcszögletû sírkápolnát. MTI Fotó: Kálmándy Ferenc

Forrás: MTI

Fotó: Kálmándy Ferenc

A pécsi világörökségi helyszíneket üzemeltető társaság közleményében emlékeztettek arra, hogy

a baranyai megyeszékhely ókeresztény emlékei húsz éve kerültek fel az UNESCO világörökség listájára, az új állandó régészeti kiállítás pedig ebből az alkalomból nyílt meg.

Közölték: az Amiről a sírok mesélnek című kiállítás célja, hogy érdekesebbé és élményszerűbbé tegye a világörökégi helyszínek megismerését és a régészeti örökség bemutatását, hiszen nagy az érdeklődés a római kori temető területén előkerült csontvázak és tárgyak iránt.

Ilyen tárgyakat nézhetünk meg a kiállításon

Az új tárlat első része Sopianae késő római temetkezési leleteit tartalmazza, többek között pénzérmék, karperecek, hajtűk láthatók itt, de a tárgyak között szerepel egy üvegkorsó, egy ruhakapcsoló tű, egy gyűrű és egy övcsat is. A kiállítás második része egy körbejárható téglasír-rekonstrukció, amely a késő római temető általánosan elterjedt sírtípusa volt. Itt méretarányosan tekinthető meg a sír, az elhunyt földi maradványaival együtt. A látványos installációba a látogatóközpont területén korábban zajlott feltárások során felfedezett csontváz került.

A kiállítás harmadik témájának fókuszában a leletek antropológiai elemzése áll. A történeti embertan szakterülete a múlt népességének biológiai rekonstrukciójával foglalkozik. Az itt bemutatott koponyákat és csontdarabokat elemezve kiderült, hogy ezek négy személyhez tartoztak. Egy középkorú, közepes termetű férfi, egy alacsony nő és két fiatal földi maradványai láthatók itt. A közleményben jelezték még, hogy a – Janus Pannonius Múzeum Régészeti Osztálya és a Szegedi Tudományegyetem Embertani Tanszékének együttműködésével megvalósult – kiállítás létrejöttével további interaktív elemekkel bővülnek az örökségpedagógiai foglalkozások, ahol a kiállított tárgyak másolatait kezükbe foghatják a résztvevők és megismerhetik Sopianae egykori lakóit is.

Borítókép: A nyolcszögletű sírkápolna. A pécsi Cella Septichora Látogató Központ foglalja magába a IV. századbeli ókeresztény emlékeket, a Korsós sírkamrát, a Péter-Pál sírkamrát, a hétkaréjos sírépítményt (Cella Septichora) és a nyolcszögletű sírkápolnát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!