Világraszóló felhozatal

2022.04.07. 07:55

Indul a Budapest Ritmo négynapos világzenei fesztiválja

Több mint húsz országból érkeznek a Ritmo fellépői, akik nagyszínpados koncertekkel várják a zenerajongókat.

Csütörtökön kezdetét veszi a Budapet Ritmo. A vasárnapig, április 10-ig tartó világzenei fesztiválon a koncertek mellett saját gyártású zenei filmeket vetítenek, zene- és filmipari konferenciát tartanak.

A Ritmón a világzene olyan kiválóságai lépnek színpadra, mint az izraeli Liraz vagy a mali Amadou & Mariam. A fesztivál, amelynek helyszíne az Akvárium Klub, a Szimpla Kert és a Toldi mozi, a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében, a Hangvető szervezésében valósul meg.

Idén több mint húsz országból érkeznek a Ritmo fellépői, akik nagyszínpados koncertekkel, showcase-előadásokkal és DJ-szettekkel várják a zenerajongókat.

 

Mindennap izgalmas programok várják a közönséget

Csütörtökön a Szimpla Kert színpadán hat fellépő lesz az ingyenes showcase-programban. Bemutatja műsorát a magyar indie-folkot játszó Lanou, a közép-európai városi népzenét űző Times New Román és a kanadai–magyar Sophie Lukacs, aki az egyetlen hazai koraművész. Koncertet ad továbbá a lengyel hegedűduó, a Sekunda és a feminista a cappella trió, a Rodenice. Az estét autentikus lengyel táncház zárja a Szimplában a Tegie Chlopyval.

A fesztivál első napján mutatják be a 2021-es Ritmo Zenés Filmeket.

Csütörtökön négy filmet vetítenek, látható lesz a Mordái koncertfilmje Reisz Gábor és Szimler Bálint rendezésében, a Dresch Vonós Quarteté Damokos Attila rendezésében, az Odd ID zenés filmje, amelyet Szilágyi Fanni készített, valamint egy 3D mapping technikával készült film, Karcis Gábor és Kálmán Mátyás alkotása Cserepes Károly zenéjével.

A fő zenei fellépők pénteken játszanak az Akvárium Klub három színpadán. Köztük lesz Amadou & Mariam, a mali zene legnagyobb sztárjai, Damir Imamovic, a sevdah, a balkáni zene fájdalmas dalainak tolmácsolója, a délolasz Kaláscima, a luszofón Ayom, a lengyel a cappella trió, a Sutari és a magyar Besh o droM. A koncertek előtt a Toldi moziban levetítik a Repülj madár, repülj... című dokumentumfilmet a magyar táncházmozgalom történetéről, valamint egy portugál zenei filmet a fado hagyományáról Silencio – Lisszabon címmel. Utóbbi után a rendezővel és a filmben szereplő zenészekkel lesz közönségtalálkozó. Este a Toldi Klubban a török AhmetJah csap a lemezek közé.

Szombaton fellép az Akváriumban az izraeli–perzsa Liraz, a portugál fadoénekes António Zambujo, az amszterdami székhelyű, nemzetközi Boi Akih, amelynek fúziós dzsesszzenéje a magyar Kis Dodó furulyajátékával egészül ki, a bosnyák Divanhana, Hannah James és Toby Kuhn cselló-harmonika duója és különleges felállásban játszik, Palya Beával, Borbély Mihállyal, Lukács Miklóssal és Zentai Márkkal a Random Trip. A Toldi moziban leadják a The Soil – A mi földünk című lengyel zenei dokumentumfilmet, amely után a rendező válaszol a közönség kérdéseire. A napot a Toldi Klubban a Savages y Suefo zárja.

Vasárnap, a Ritmo zárónapján mutatják be a 2022-es Ritmo Zenés Filmeket. Az ambient-folk énekesnő, Deva filmjét Bajor Marcell rendezte, az Uljana Quartet zenei filmjét Korom Anna és Fecske Flóra alkotta, levetítik továbbá a lengyel népi kultúra világát bemutató Agonia című filmet is. A fesztivál Cyborg Templar DJ-szettjével zárul a Toldi Klubban.

Borítókép: MTI / Mónus Márton

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!