Aki legyőzte az időt

2022.11.20. 13:30

Hamarosan megnézhetjük a Keleti Ágnesről készült portréfilmet

December 8-án kerül a magyar mozikba az olimpiák történetének legeredményesebb magyar női sportolójáról, a világ legidősebb élő olimpiai bajnokáról, Keleti Ágnesről szóló portréfilm – tájékoztatta a filmet forgalmazó Budapest Film Zrt. az MTI-t.

Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnok tornász, miután átvette a Magyar Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal kitüntetést budapesti otthonában 2022. április 7-én

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

A torna kiemelkedő alakja tíz olimpiai éremmel a 20. században sporttörténelmet írt. 

Oláh Kata rendező Aki legyőzte az időt című  dokumentumfilmje Keleti Ágnes egy évét követi végig, a 100. születésnapjától a 101.-ig, középpontjában a sportoló hétköznapjai, visszaemlékezései állnak. 

Keleti Ágnes rendkívüli életének mozaikjait a vele készült archív interjúk, naplójának részletei és intim beszélgetések adják a filmben, a gazdag archív anyagot kézzel rajzolt színes animációk egészítik ki.  

Megszólalnak a filmben a sportoló életének tanúi is, többek között volt tornásztársa, fia és izraeli tanítványai.    

A film a vírusjárvány időszakában készült, így az elmúlt 100 év történelme mellett a napjainkat megnehezítő világjárvány is megjelenik benne, rámutatva arra: az egyedi élettörténetek adják ki a teljes egészet – olvasható a tájékoztatóban, amely szerint Keleti Ágnes életpályája egyedülálló erőről és küzdeni akarásról tanúskodik.

A portréfilm premierje a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon volt, ahol megkapta a legjobb magyar filmnek járó FIPRESCI (Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége) zsűri díját.

 Az országos bemutató előtt a portréfilmet műsorra tűzi a november 30. és december 4. között rendezendő 11. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál.    

Keleti Ágnes 1921. január 9-én született Budapesten. Tizenhat éves korában kezdett el tornázni, 19 évesen nyerte első bajnokságát, 31 évesen szerezte első olimpiai aranyérmét, 35 évesen már 10 olimpiai érem birtokosa volt, majd 36 évesen kezdett új életet Izraelben. Nyolcvanéves korában választották a női sportolók nemzetközi hírességek csarnokának tagjává, 83 évesen tüntették ki a Nemzet Sportolója címmel, 95 évesen költözött vissza Magyarországra, 96 éves volt, amikor megkapta Izrael Állam díját és 100 éves korában Budapest díszpolgára lett – olvasható a tájékoztatóban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!