Állandó készenlétben

2018.12.20. 07:28

Sós Csaba: folyamatosan hozzák a csúcsformát a legjobb úszóink

Az úszóválogatott szövetségi kapitánya szerint manapság a legjobb úszok folyamatosan hozzák a csúcsformát a korábbi évi egyszerivel szemben – írta csütörtöki számában a Magyar Idők.

Debrecen, 2018. március 7. Sós Csaba, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya a március 28-31. között megrendezésre kerülõ debreceni, 120. úszó országos bajnokság sajtótájékoztatója után Debrecenben 2018. március 7-én. Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke bejelentette, hogy kezdeményezésére megalakul az Olimpiai Bajnokok Testülete (OBT). MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Czeglédi Zsolt

Sós Csaba a lapnak adott interjújában azt mondta, hogy régebben évente volt egy csúcsforma, aztán nyolcvan százalékos formában hozták magukat még egyszer az úszok, vagy legfeljebb kétszer, mert a klubnak fontos volt, hogy az úgynevezett cikluszáró versenyeken a pontok megszerzése érdekében „villantsanak a sztárok”.

„Manapság viszont folyamatosan hozzák a 90-95 százalékos formát”

- fogalmazott.

Sós Csaba elmondta, hogy egyre több az erőpróba, most már minden évben van rövid pályás világverseny, valamint az olimpia évében lesz Európa-bajnokság, és lesz még egy rövidpályás világbajnokság is Abu-Dzabiban. Rámutatott arra, hogy ez egy évben három a korábbi évekhez képest, és ehhez jönnek a világkupák, ahol értelemszerűen a legjobb úszóink szívesen úsznak, mert pénzt tudnak keresni.

A szövetségi kapitány szerint az edzésmódszerek a folyamatos készenléti állapotnak megfelelően változtak, „még ha az emberi test nem is”.

Arra a kérdésre válaszolva, elfogadható-e, hogy a „fél” válogatott keret nem ment el a hangcsoui világbajnokságra, azt mondta: nem ez volt az év főversenye, és a pénz áll a jelenség hátterében. A Gerevich-ösztöndíj összegének kiszámításánál nagyon alacsony szorzóval szerepel, nem jár érte kimagasló állami jutalom – magyarázta Sós Csaba.

Borítókép: Sós Csaba, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya a március 28-31. között megrendezett 120. úszó országos bajnokság sajtótájékoztatója után Debrecenben 2018. március 7-én

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában