veszélyes mutatvány

2019.06.26. 10:30

Extrém sílesiklást tervez egy magyar hegymászó a Lenin-csúcsról

Extrém sílesiklást tervez Héjja Bálint hegymászó a Kirgizisztán és Tádzsikisztán határán fekvő 7134 méteres Lenin-csúcsról, másik nevén Ibn Szína-csúcsról.

A Kalifa Alpin Csapat tagja elmondta, hogy a lesiklásra legkorábban július közepén kerülhet sor.

Az expedíció június 29-én indul,

majd a mintegy kéthetes akklimatizációs időszak után kísérőjével, Lengyel Ferenc hegymászóval együtt indul el a Pamír-hegységben lévő csúcsra.

Héjja Bálint tervei szerint a 7100 méteres magasságból két órán belül mintegy 2500 méteres szintkülönbséget hidal majd át sílécen a hegy északi, Kirgizisztánhoz tartozó részén.

Hozzátette: a hegycsúcsra felfelé menet folyamatosan figyeli, felderíti a lesiklásra leginkább alkalmas és egyúttal biztonságos útvonalakat. „Ez akkor is szükséges, ha valaki helyismerettel rendelkezik” – jegyezte meg arra is kitérve, hogy először jár majd a Lenin-csúcson.

Szavai szerint terve legnagyobb kihívása, hogy a több mint 7000 méteres magasságú hegy megmászása után következik csak a fizikai megterhelés java.

„Olyan állapotban kell felérnem a csúcsra, hogy utána jön a neheze”

- fogalmazott. Héjja Bálint arra számít, hogy a csúcsgerinc le lesz fagyva, s emiatt – mint mondta – „nagyon kontrollált síelést kell majd bemutatnom” (.) „egy esés elég erős következményekkel járhat”.

A lesiklás szempontjából ideálisnak a „nem teljesen friss, nem mély és nem lavinaveszélyes” havat nevezte Héjja Bálint. „Ezen a hosszú útvonalon lesznek lefagyott, mélyebb részek, az ereszkedés végén pedig olvadt hó is” – érzékeltette kihívásokat a hegymászó.

A lesiklás alatt csupán hordozható adóvevővel biztosítják a nyomvonalat a hegy alacsonyabban fekvő részeiről;

drón vagy egyéb technikai segédeszköz és mentő légi jármű igénybevételére nem lesz lehetőség abban a magasságban – mutatott rá Héjja Bálint.

Mint közölte,

az expedíció előtt rengeteg hegymászással, síeléssel és futással készül,

a helyszínen pedig az akklimatizáció következik, amelyet szintén a felkészülés részének tekint a sportoló. Héjja Bálint jelezte azt is, hogy a lesiklást sportkamerával rögzíti, a felvételeket pedig az expedíció után közzéteszi.

A 29 éves sportoló nevéhez a többi között a Kaukázus 5047 méteres magasságú Kazbek-csúcsának délkeleti direkt útján végrehajtott első magyar megmászása és a szintén kaukázis Ortsveri (4365 méter) északi falának ugyancsak első magyar meghódítása fűződik.

Forrás: MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában