Szenzáció

2024.06.03. 11:34

Budapest rendezi a szezon csúcseseményét, az első atlétikai világdöntőt

Budapest rendezheti meg 2026 szeptemberében az első atlétikai világdöntőt, mely a szezon csúcseseménye lesz.

MW

A nõi 3000 méteres akadályfutás döntõje a budapesti atlétikai világbajnokságon

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Sebastian Coe, a nemzetközi szövetség (WA) elnöke Schmidt Ádámmal, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkárával személyesen egyeztetett és kötött megállapodást a rendezésről, majd jelentették be közösen a hírt hétfőn Budapesten. A brit sportvezető elmondta, hogy csaknem 70 ország 400 versenyzője, köztük a legnagyobb sztárok szerepelnek majd a viadalon, melynek létrehozásával az a WA célja, hogy minden olyan évben, amikor nincs világbajnokság, legyen egy rangos eseménye a sportágnak, amit az egész világon néznek.

COE, Sebastian; SCHMIDT Ádám
Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke beszél
Fotó: ----------------- / Forrás: MTI/Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága

Coe a sportért felelős államtitkárságon beszélt arról is, hogy az első, úgynevezett világdöntőt többek között azért kapta meg Budapest, mert a magyar főváros tavaly minden idők legjobb szabadtéri világbajnokságát rendezte meg. Mint kiderült, a házigazda szerepért komoly verseny zajlott, több nagyváros is jelentkezett.

A világdöntő kapcsán egy olyan rendező várost kerestünk, amely világszínvonalú partnere lehet ennek az izgalmas, új kezdeményezésnek, és a sportágat magával ragadó módon mutatja be a világ minden tájáról érkező szurkolóknak. Budapest egyszer már bizonyította, hogy képes erre, ezért nagy öröm számunkra, hogy a magyar fővárosból indul útjára a versenysorozat

– hangsúlyozta a WA első embere.

A 10 millió dollár összdíjazású viadalra 2026. szeptember 11-13-án kerül majd sor. Mindhárom napon háromórás lesz a program, a versenyen pedig olimpiai és világbajnokok, Gyémánt Liga-győztesek és az év legjobbjai vehetnek részt. A sportág valamennyi szakága képviselteti majd magát a világdöntőn, rövid-, közép- és hosszútávfutó számok mellett váltóversenyek, dobó és ugrószámok is műsoron lesznek.

Sebastian Coe elmondta, hogy a tervek szerint kétévente sorra kerülő csúcseseményen elődöntőket és döntőket rendeznek, ezzel pedig komoly versenyhelyzetet teremtenek a legjobbak számára is.

„A világdöntő tele lesz akcióval és izgalommal a szurkolók számára és az atlétikai versenyek egy új szintjét teremti meg”

– mondta Coe.

A legnagyobb sztárokkal a mezőnyben egy kihagyhatatlan verseny lesz, egyúttal elérjük, hogy az atlétika minden évben rendezzen egy világszintű csúcsversenyt. Először a történelemben a sportág évente képes lesz a legnagyobb figyelmet magára irányítani.

Schmidt Ádám Coe-t, illetve a WA több más vezetőjét - Jon Ridgeon vezérigazgatót és Jamie Fox kommunikációs igazgatót - fogadta az államtitkárságon.

Hatalmas büszkeség és nagy sportdiplomáciai siker, hogy a Nemzetközi Atlétikai Szövetség úgy gondolta, Budapest méltó otthona lehet az első világdöntőnek

– mondta az államtitkár. – "A 2023-as atlétikai világbajnokág után - amelyről Sebastian Coe azt mondta, ez volt minden idők legjobbja - a magyar sportirányítás egyeztetéseket kezdett a nemzetközi szövetséggel arról, hogy hazánk miként maradhatna az atlétika vérkeringésében. A tárgyalásokba bevontuk a Magyar Atlétikai Szövetséget és a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökséget, Magyarország kormánya pedig úgy ítélte meg, támogatni tudja, hogy Budapest legyen az első házigazdája az új versenysorozatnak. A célunk az, hogy a világbajnoksághoz hasonlóan ez az új esemény is hosszú távú pozitív hatással legyen a magyar sportéletre."

A pénzdíjból valamennyi résztvevő atléta részesül, a világdöntő győztesei pedig 150 ezer dollárral gazdagodnak.

COE, Sebastian; FÜRJES Balázs; SCHMIDT Ádám
Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár (b), Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke (k) és Fürjes Balázs, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja (j) az Országház előtti Kossuth Lajos téren
Fotó: ----------------- / Forrás: MTI/Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában