kedvenceink egészsége

2018.02.25. 07:00

A cicák kisebb hányada kap veszettség elleni oltást

A macskák egészségügyi ellátására kevesebb figyelem jut, pedig a veszettség elleni oltás esetükben is fontos lenne. Ugyanakkor emelkedik azok száma, akik rendszeresen felkeresik az állatorvost a cicájukkal.

Hanol Erzsébet, fotó: Shutterstock

– Kint tartjuk a macskánkat, igazi kalandpark számára a hatalmas udvar, de arról is gondoskodtunk, hogy legyen meleg házikója, ahova télen el tud bújni a hideg elől. Ezen felül is szívünkön viseljük az egészségét. Kapott oltást a cicákat veszélyeztető fertőző betegségek és veszettség ellen, gondoskodtunk a féregtelenítéséről, és mivel lány cica, a nem kívánt szaporulatnak is elébe mentünk, azaz elvégeztettük az ivartalanítását – mesélte a macskabarát Júlia.

Ám nem mindenki ilyen tudatos gazdi. Míg a kutyák esetében vannak a gazdáikra háruló kötelezettségek, a macskák számára nem írnak elő kötelező védőoltásokat, így sokan nem is foglalkoznak a kisállat beoltásával.

Dr. Szabó Ákos bátaszéki állatorvos szerint ennek egyrészt nyilván a költségtakarékosság az oka. Hozzátette: a lakásban tartott cicák számára szinte felesleges a veszettség elleni oltás, ám azokat a macskákat, amelyek ki-bejárnak, vagy kint tartják őket, mindenképpen érdemes beoltani a kór ellen, hiszen nekik megvan a lehetőségük arra, hogy vadakkal, például rókával érintkezzenek, így természetesen jobban ki is vannak téve a veszettség kockázatának.

A gazdik szempontjából is fontos a veszélyes betegség elleni védettség. Dr. Szabó Ákos felidézett egy sok évvel ezelőtti esetet, amikor macskaharapás vezetett humán veszettséghez. Jó pár éve pedig Sárpilisen fordult elő macskaveszettség, ami akkor persze nagy riadalmat okozott, ám az ijedtséget később nem követte a cicák beoltatása. Holott azt elég lenne legkevesebb háromévente megismételni.

Az állatorvos elmondta, hogy a viselkedésváltozás árulkodhat a betegségről. Például, ha az állat nem a megszokott módon reagál, ha támadólag lép fel, vagy ha nem rémül meg olyasmitől, amitől korábban igen. Ugyanakkor más, baktérium vagy vírus általi fertőzés is állhat a szokatlan tünetek háttérben, de mindenképpen érdemes óvatosnak lenni. Ha ilyen esetben karmolást, harapást okoz a macska, akkor mérlegelni kell az eshetőségeket, és ha nem zárható ki a veszettség, meg kell tenni a szükséges lépéseket.

Dr. Szabó Ákos szerint összességében elmondható, hogy a cicák egészségügyi ellátására jóval kevesebb figyelem jut, mint például a kutyákéra, ugyanakkor örömteli, hogy egyre emelkedik azok száma, akik rendszeresen felkeresik az állatorvost a macskájukkal.

A veszettség mellett a macskanáthának nevezett tünetegyüttes ellen is érdemes beoltani a cicákat. A megnevezés felső légúti megbetegedést takar, amelyet többféle kórokozó válthat ki. Mivel a cicák nagy része oltatlan, a fertőzés akadálytalanul terjed, és súlyos esetekben elhulláshoz vezethet, főleg a szabadon tartott macskák körében.

A lakásban tartott kedvencek sokkal kisebb veszélynek vannak kitéve, de alap immunizálás az ő esetükben is fontos. Ez két oltást jelent, általában két hónapnyi különbséggel, utána pedig évente egyszer ismételni kell.

A cicákat is lehet chipezni

Dr. Szabó Ákos kiemelte a macskák ivartalanításának fontosságát is, és nem csak a nem kívánt szaporulat elkerülése érdekében. A bent tartott cicáknál többek között az ivarzással járó kellemetlen szagokat lehet így megelőzni. A kinti cicák esetében a nőstények nem keresik a kandúrok társaságát, a kandúrok pedig kevésbé mászkálnak el. Az állatorvos hozzátette: nem szükséges, hogy a nőstény macskák elljenek az ivartalanítás előtt, sőt. A cicák 7-8 hónaposan válnak ivaréretté, a műtétet már ezt megelőzően érdemes elvégeztetni. A beavatkozás nem okoz problémát a macskák számára – hangsúlyozta a szakember. Beszélt a cicák chipezéséről is. Míg a kutyák esetében ez is kötelező, a macskáknál csak egy lehetőség. Mégis érdemes lehet erre is áldozni, hiszen ha elveszne a kiskedvenc, a megtaláló az állatorvosnál le tudja olvastatni az adatokat, és így könnyebben hazatalálhat a cica.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában