gyümölcs

2018.02.01. 08:30

Az alma tárolására túl meleg lehet a pince

Mauthner Ilona, illusztráció: Shutterstock

Jelenleg a piacon 250-380 forint között lehet vásárolni egy kiló hazai almát. Az Eckert családi gazdaság öt fajtát árul, a legkapósabb a Jonagold és a Starking. Január közepétől már megcsappannak a termelők készletei. Közvetlenül a szüret után a hűtőházba kerül a gyümölcs, ahol 2-3 foknál nem lehet melegebb, így bírja ki az alma hónapokon keresztül a tárolást.

Sok vásároló panaszkodik arról, hogy az ősszel megvett, nagyobb mennyiségű alma mára vagy elrohadt, vagy megfonnyadt, pedig a pincében tárolta. Sajnos az almának sok a pince 11-12 fokos hőmérséklete, ez az oka annak, hogy nem mutatós a gyümölcs, amikor a tél közepén fogyasztanának belőle.

Ez a gyümölcs az 1-2 fokos hőmérsékletű és 85-90 százalékos páratartalmú, jól szellőztethető helyiséget szereti. Ilyen a háztartásokban nem nagyon van.

A betárolt almát kéthetente át kell válogatni és a romló, hibás darabokat fel kell dolgozni vagy meg kell semmisíteni. Ez az oka annak, hogy a tél végére, tavasz elejére egy kiló almáért a piacokon már közel 400 forintot is elkérnek. Az alma egyébként az egyik legegészségesebb gyümölcs. Ráadásul a múlt év őszén viszonylag keveset takarítottak be a termelők, így február végére el is fogy a hazai alma a kínálatból.

 

Ezek is érdekelhetik