kertészet

2018.08.06. 16:20

Virágoskertünk királynője, a rózsa

Az én kedvenc virágom, és biztos vagyok benne, hogy világszerte másoké is, a rózsa. A rózsa tökéletes virág a szeretet és a barátság kifejezésére, de jól mutat a vázában is, a szobában. Lenyűgöző illatával, színével elkápráztatja azt, aki kapja, akár cserépben, akár szálas virágként.

Mauthner Ilona

Fotó: Shutterstock

Sokan szeretnének rózsabokrokat nevelni a hátsó kertjükben, vagy a házuk előtt, ez nem mindig könnyű feladat. Az ajándékba kapott cserepes rózsák többségét előbb-utóbb kiültetem a kertemben és örömmel konstatáltam, hogy a többségük meg is maradt. A rózsa különösebben nem igényes arra, hogy milyen helyre ültetjük (északi vagy keleti oldal), jól bírja a meleget és az árnyékot is. Valójában csak a locsolására kell figyelni.

A rózsabokrok metszése és gondozása nagyon egyszerű, ha betartjuk a rendszeres gondozási ütemtervet. Nyáron, a rózsabokroknál el kell végeznünk a talajtakarási munkákat, hogy csökkentsük a betegségek esélyét. Emellett, a rózsáknál kevesebb gyomot kell irtani, és ha megfelelő a talajtakarás, kevesebbet is kell öntözni őket. Három–öt centis szerves talajtakaró anyagot kell szórni a rózsabokrok köré. A rózsaágak lenyesése nagyon fontos, hogy több virágot hozzanak. Vannak olyan rózsafajták, amelyek egész évben virágoznak, míg mások csak évente egyszer, júliusban vagy augusztusban.

A következő lépés a permetezés. A rózsabokor elkaphat valamilyen betegséget vagy rovarfertőzést. Ebben az esetben le kell metszenünk a fertőzött részt, és slaggal kell lemosnunk a növény többi részét. Ezután a kertészeti boltból beszerzett megfelelő gyomirtó szerrel vagy rovarirtó szerrel permetezzük be a növényt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában