szabadidő

2018.09.24. 14:00

A gyermek javára válik, és boldoggá teheti a tánc, a sport és a zenetanulás

A sport, a hangszeres képzés és általában az iskolán túli elfoglaltságok a gyerek javára válnak. De csak akkor, ha marad még szabad ideje.

Budavári Kata

Fotó: Makovics Kornél

Ha a gyerek motivált, és örömét leli abban, amit csinál, a különóra hasznos, és segíti a képességek kibontakoztatását. A választással és a mértékkel kapcsolatban Király Gabriella, a megyei pedagógiai szakszolgálat főigazgatója, klinikai szakpszichológus elmondta, hogy ebben az esetben is a legfontosabb, hogy a szülőnek nagyon kell ismernie a gyermekét. Tudnia kell, mik a kvalitásai, mi érdekli, mennyire terhelhető és motivált. Ez nem jelenti azt, hogy az iskolában gyengébben teljesítő diák ne járhatna például zeneiskolába, hiszen elképzelhető, hogy ugyan a kognitív képességei nem éppen kiválóak, ám lehet, hogy pont a zenében tehetséges. Ha ezen a területen sikerélményei vannak, az önértékelése is pozitív irányba mozdul el.

– Mindenkinek, gyereknek és felnőttnek egyaránt szüksége van arra, hogy valahol megtalálja önmagát. Van, aki a munkában, más a családban vagy egy hobbiban teljesedik ki. A szülőnek épp ezért feladata, hogy ne törje le a gyerek érdeklődését, hanem segítse törekvéseiben, tehetsége kibontakoztatásában – véli a szakember. A tapasztalatszerzés az élet több területén hasznára válik egy emberpalántának, nem mellesleg pályaválasztását is befolyásolhatja. Király Gabriella szerint az iskola utáni egyéb elfoglaltság a gyermek hasznára válik, és például a korrepetálás jellegű különórákkal kapcsolatban elmondható, hogy jobb, mintha a szülő pedagógust játszana, és az otthoni tanulás miatt romlana meg a kapcsolata a gyerekével. Arra a kérdésre, hogy van-e valami szabály arra vonatkozóan, hogy milyen életkorban érdemes elkezdeni sportolni vagy táncolni, a pszichológus elmondta, hogy erre nincs általános szabály. Ma már az óvodák is kínálnak délutáni foglalkozásokat, például ovikosárlabdát vagy ovifocit, és többen vannak azok a szülők, akik néptáncra vagy balettra íratják be már egészen pici korban csemetéjüket. A napokban egy édesanya számolt be Király Gabriellának arról, mekkora boldogságot jelent kislányának a tánc. Az ilyen esetek azt támasztják alá, hogy ha jól választ a család elfoglaltságot, az mindenképpen a gyermek javára válik.

Nem szabad teljesen betáblázni

Nagyon fontos, hogy a különórák mellett a gyerekeknek maradjon szabadideje. Minden egyes percüket nem érdemes, és nem szabad betáblázni. Király Gabriella szerint a legfiatalabbaknak azt is meg kell tanulniuk, miként tudják szabadidejüket saját épülésükre, töltődésükre fordítani. Ha nem marad idő pihenésre, játékra, az azt jelenti, hogy a szülő elveszi csemetéje gyermekkorát és a kreativitás kibontakoztatásának lehetőségét. Szélsőséges esetben egyébként ha nem jól választunk elfoglaltságot, komoly gondokat okozhatunk. Ennek jelei kisebbeknél az éjszakai bepisilés, felriadás, nagyobbaknál például az evészavar, a magatartás zavara, azaz jelentős változások a viselkedésben. Ilyenkor nem érdemes várni, abba kell hagyni azt a különórát. Ekkor szakembert is érdemes felkeresni. Minden járásban működik pedagógiai szakszolgálat, ahol nevelési tanácsadás is van.

Jellemzőbb egyébként, hogy egy apró dolog miatt akarja abbahagyni a kisgyermek év közben a sportot, táncot, ilyenkor érdemes biztatni, és elmondani, hogy legalább ezt a fél évet vagy évet még járja végig.

Király Gabriella szerint általában fontos a gyermekkel töltött idő minősége, amely nem azt jelenti, hogy a csemeténk mellett vagyunk, hanem azt, hogy vele vagyunk, beszélgetünk vele. A szorongásokat ezek alkalmával oldani tudjuk, és a nekünk kicsinek tűnő, de a gyermeket roppant mód feszítő gondokra is sokkal könnyebb együtt megoldást találni.

 

A tanító szemével

Bálintné Szendei Gyöngyi a szekszárdi Babits-iskolában tanít. Véleménye szerint a szülő látja, hogy este mennyire fáradt a gyermeke, ám általában már egy elsős gyereknek sem okoz gondot, ha egy különórára jár. Fontos, hogy ha elkezd valamit, akkor lehetőleg egy évig semmiképp se hagyja abba, de ha nagyon félrement a választás, a szülő azzal is kitartásra tudja ösztönözni csemetéjét, ha azt mondja neki, még az adott hónapot járja végig. A tanítótól azt is megtudtuk, hogy a kicsiket nem terhelik sok házi feladattal, ebéd után mindig van egy kis pihenő, és délután igyekeznek minél több időt az udvaron tölteni. Otthon játsszon, pihenjen a kisiskolás, hiszen egész nap a tanító néni mondta meg, mit kell csinálnia.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában