ufókalandok

2019.01.06. 14:30

A kiégett és kiürült demizson rejtélye

Az 1990-es évek meglehetősen gazdagok voltak földönkívüli észlelésekben, rejtélyes esetekben megyénkben is. Ufókalandok sorozatunkban most ismét egy Tolnai Népújság hasábjain megjelent történetet elevenítünk fel.

TEOL

Fotó: Shutterstock illusztráció

A Tolnai Népújság szerkesztőségében 1991 októberének egyik hétfői napján csörgött a telefon. A vonal másik végén B. László jelentkezett, akivel előző vasárnap reggel nyolc óra után esett meg egy fura eset Szekszárdon, a Kadarka lakótelep egyik épületében.

Reggel nyolc körül asztalhoz ült a család, néhány perccel előtte maga készítette a pirítást, közben műanyagszagot érzett. Villamossági szakember lévén, igen érzékeny volt az égő villamosvezeték jellegzetes szagára. Körül is nézett, de semmi eltérést nem tapasztalt a konyhában. Reggeli után egy fröccsöt akart tölteni magának az erkélyen lévő ötliteres ballonból, amiben körülbelül négy liternyi bor volt előző este. S ekkor érte a meglepetés.

A ballon tetején többé kevésbé kerek lyuk volt látható pörkölődött széllel, de a demizson alján csak néhány csöpp bor lötyögött. Legott nyomozásba kezdett a család, felettük ugyanis négy gyerek lakik, s tudni szerették volna, hogy ők játszottak-e éghető anyaggal. Az a nem fizikus számára is nyilvánvaló, hogy egy körülbelül 3 milliméter vastag falú, vegyszerálló műanyag edényt gyufaszállal, de még égő cigarettával se lehet meggyújtani, s akkor még a többi rejtélyről nem szóltunk. De a gyerekek nem voltak otthon. Az alattuk lakó orvos jóbarát arra gondolt, hogy lehetett esetleg fókuszált fény is, ami kiégette a demizsont.

Kiszámolták, hogy nem lehetett, mert akkor a tettesnek körülbelül tíz méterre kellett volna a levegőben lógnia, mert csak így lehet megcélozni a reggeli nap fényével az edényt, s ráadásul ilyen koncentrált energia nem akármivel állítható elő.

Csodákban nem hiszek – mondta annak idején olvasónk –, én csak a fizika törvényeire tudok hagyatkozni, de erre most nincs magyarázatom! Ugyanis eltűnt az anyag, a bor és a műanyag is, ami égett. Nem volt benne a ballonban.

Az igazi meglepetés még hátra volt. Mindenféle lehetséges és lehetetlen magyarázatok – így a térerősség-változás, a lézer-technika, az időjárási viszonyok – is szóba kerültek, persze, a minden épeszű, fizikához értő számára furcsa dolgokat művelő gömbvillám mellett. Mindezek miatt megnézte a számítógépet, ami teljesen „bénának” bizonyult, a lemezekkel együtt. A videolejátszó sem fogadta el a külső parancsot. A jelenség kapcsán tehát megbolondult minden, ami mikroelektronikával működött, és magyarázat egy szál se akadt.

Tolnai Népújság, Ihárosi Ibolya, 1991. október 14.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában