természetvédelem

2019.02.25. 14:00

Hóvirágot szedni csak a saját kertünkben lehet komoly büntetés nélkül

Az elmúlt napokban megmutatta magát a tavasz, olvasóink jelezték, hogy már kibújt a földből az ibolya és a hóvirág. Bár ez utóbbit leginkább csak a kertünkben szedhetjük.

Mauthner Ilona

Fotó: Makovics Kornél

Az uniós csatlakozás óta védett növény lett a hóvirág, melynek szedését, engedély nélküli árusítását szigorúan büntetik. Jó pár évvel ezelőtt nőnapkor elképzelhetetlen volt, hogy ne egy csokor hóvirággal köszöntsék a hölgyeket a férfiak. Ez 2005 óta tilos, ugyanis azóta védett növény a hóvirág. Az elmúlt tizennégy évben az emberek nemcsak megszokták, hogy hóvirágot nem árulnak a piacon, de nem is nagyon vásárolnak, még akkor sem, ha az árus bizonygatja, hogy van engedélye. Attól tartanak ugyanis, hogy megbüntetik őket, ha vesznek belőle.

Oltalom alá azonban csak a vadon élő növények tartoznak, a kertünkben termesztett virágokat nemcsak leszedni, hanem – engedéllyel – még árusítani is lehet. A saját ültetvény meglétét természetesen ellen­őrzi a hatóság az engedély kiadása előtt. A hóvirág árusításával kapcsolatos alkalomszerű ellenőrzéseket megyénkben a Tolna Megyei Kormányhivatal végzi. Tőlük lehet kérni az engedélyt is. Kérdésünkre elmondták, hóvirág szedésére, illetve árusítására irányuló engedélykérelem sem a tavalyi, sem az idei évben nem érkezett hozzájuk.

A vadon termő hóvirág évek óta védett növény. A szigorításnak és az oltalomba vételnek komoly oka volt: a mutatós virág korábban igen nagy népszerűségnek örvendett, természetjárók és az utcán is árusító nénikék szedték nagy lelkesedéssel. A gond mégsem velük volt elsősorban, hanem azokkal a kereskedőkkel, akik ipari méretekben termelték ki a hóvirágot. Ma már, ha csak egy szál hóvirágot is leszakít az ember az erdőben, megbüntetik, ha rajtakapják. A nagyobb mennyiség pedig már természetkárosítási bűncselekménynek minősíthető. A növény természetvédelmi értéke szálanként tízezer forint, vagyis egy erdőben szedett kisebb csokor akár százezer forintot is érhet, tizenegy darab leszedése esetén pedig börtönbe is kerülhetünk. A kertben termesztett hóvirág árusítása viszont engedélyezhető, ám ehhez minden esetben az illetékes megyei kormányhivatal engedélye szükséges.

A medvehagyma szezonja jön

Pár hét és virágzik majd a medvehagyma, a tavaszi tőzike és a nemes májvirág is. Az utóbbi kettő védett növény, a medvehagyma pedig gyógynövénynek számít és számos étel, köret készíthető belőle. Az utóbbi években divatba jött medvehagyma gyűjtését az erdőtörvény szabályozza, azonban ha valaki védett területen jár, akkor ott bárminemű növény gyűjtése természetvédelmi engedélyhez kötött. Jó tudni, hogy ha állami tulajdonban lévő erdőben akar valaki medvehagymát gyűjteni, akkor nem védett területen napi két kilogrammnyi mennyiségig teheti ezt meg, amennyiben azonban ennél többet szeretne szedni, akkor már a nem védett terület kezelőjének az engedélyéhez kötött ez a tevékenység. A medvehagymaszezon március elején indul, a kezdetét az időjárás is nagyban befolyásolja. Leveleit a virágzás előtt szedik, és frissen használják fel, mert szárítva gyógyhatásuk gyengül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában