portré

2019.03.22. 17:30

A pályákon szokásos stílus sem riasztja el

Nem szokványos élettörténet, pályafutás Bárdos-Gutpintér Edité.

Balázs László

Fotó: Mártonfai Dénes

Műkörömépítés, bármixerkedés, éneklés, labdarúgó-játékvezetés, festés és gyereknevelés. Több hivatás, amiben Bárdos-Gutpintér Edit kipróbálta magát, és sikeresnek bizonyult. Annak ellenére, hogy szerteágazó a pályafutása, mindenre jut ideje.

Érettségi után nagymamája tanácsára kitanulta a műkörmös szakmát. Sokáig műkörmösként és oktatóként dolgozott, versenyzett. Egy négyzetcentis körmön is miniatűr remekeket hozott létre. 2012-ben egy második és ötödik helyet szerzett a londoni műkörmös olimpián.

Hat évvel ezelőtt költözött Tolnára. Itt kezdett el komolyabban foglalkozni a festészettel, kórusban énekelt, utóbbit a játékvezetés miatt mellőzte. Jelenlegi férje, a testnevelő tanár és focista Bárdos László révén egyenes út vezetett a futball világába, 2016-ban vizsgázott játékvezetésből. Üde jelenség a megye focipályáin a mindig mosolygó asszisztens, akit persze néha megtalálnak a szurkolók, de nem riasztja el a nyers stílus.

– Meg kell találnom a lehető leghatásosabb kifejezési formát, amivel én ugyanazt tudom elérni, mint egy férfi – mondta Bárdos-Gutpintér Edit. – Van, hogy mosollyal szerelem le a vérmes drukkereket. De arra is volt példa, hogy egy idősebb úrnak azt mondtam, cseréjünk helyet, odaadom neki a zászlót, én pedig kiabálok, vagy meginvitálom játékvezetői tanfolyamra. Tudom, nem szabad szólni, tűrni kell, de van, amikor már az én türelmem is véges. Vannak poénos megnyilvánulások, például írjam fel a telefonszámomat a cserekártyára. A legjobban az tetszik, amikor lekislányoznak. A játékosok hozzáállása teljesen különböző. Tudom, hogy nem velem van bajuk, hanem a női nemhez más a viszonyulásuk. Ötvenen vagyunk a megyei keretben, öten maradtunk hölgyek. NB II-es női felnőtt bajnokikat vezetek, a megyei felnőttben asszisztálok, illetve ifit már vezetek. Jó lenne felnőttben is bíráskodni, mert nagyon szeretek a futballban tevékenykedni, jó közösséghez tartozom. A megyében jómagam vagyok a szervező és toborzó, így sokat foglalkozom a csapattal és az összetartással.

Arról is beszélt, otthonukban állandó téma a labdarúgás, a tévében mindig foci vagy mese megy. Amikor még férje is vezetett, volt hogy a vasárnapi ebédnél összevitatkoztak egy-egy ítéleten. A gének keveredésével a gyerekek a sport és a művészet iránti affinitásukat is örökölték szüleiktől. Edit első házasságából született nagylánya kajakozott, ma már inkább a szakács szakma foglalkoztatja. Tizenöt éves fia focizik, most készül a játékvezetői vizsgára, emellett amatőr dj. Tízéves gyerkőce úszott, a legkisebb, négyéves lurkó szintén kergeti a labdát. A nagylány és a két pici rajzolásban is ügyes.

Kitért arra is, hogy már az óvodában szeretett színezni. A művészetekkel komolyabban Tolnára kerülése után kezdett el foglalkozni. Autodidakta alkotóként elsősorban a porték érdeklik – a közelmúltban nyílt meg hatodik kiállítása. Akár két négyzetméteres olajfestményeket is alkot, nemcsak farostlemezre, hanem vászonra és akvarellpapírra is. Szeret elvonulva festeni, a szuterénban berendezett műtermében találja meg a mindennapi munkáján felülálló tevékenységéhez szükséges ihletet és magányt.

Mindig volt verseny az életében

A követelmények nagyon magasak a játékvezetőknél – jegyezte meg Bárdos-Gutpintér Edit. Az UEFA-nál az a koncepció, hogy a játékvezetők olyan felkészültségi és edzettségi szinten legyenek, és olyan teljesítményt is nyújtsanak, mint az aktív sportolók. – Hetente kétszer központi edzés van a megyei keretnek Szekszárdon. Muszáj keményen edzeni, mert különben nem tudunk teljesíteni a pályán. Kilencven percig gondolkodni és futni kell egyszerre. Egy hétvégén akár négy meccsem is lehet, fizikailag, szellemileg bírni kell. A sok sport miatt nem esik nehezemre, mert ebben nőttem fel, édesanyám aikido edző volt, jómagam pedig versenyszerűen úsztam. A játékvezetés azért jó, mert folyamatosan karban tartja az agyat: akkor tudunk teljesíteni, ha testileg és lelkileg is rendben vagyunk. Van a meccsnap és annak másnapján az aktív regenerálódás, amikor konditerembe megyek – tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában