példaértékű kitartás

2019.03.18. 11:30

Az íjászkodás élteti, nem mond le álmáról

Példaértékű az alsónyéki 11 éves Kollár Andor küzdelme, aki kiváló sportolói karrierjét nem adja fel, pedig a múlt évben egy baleset egy pillanat alatt megváltoztatta addigi életét. A kiskamasz most azért küzd, hogy íjászként egyszer olimpikon lehessen és képviselje hazánkat.

Mauthner Ilona

Fotó: Mártonfai Dénes

Március 11-én, hétfőn – több hónap kihagyás után – újból megkezdhette általános iskolai tanulmányait Baján Kollár Andor ötödik osztályos tanuló. De mi is történt az elmúlt hónapokban? Október 29-én súlyos közlekedési baleset történt Pörböly határában, egy édesapa két gyermekével utazott gépkocsijával, amikor a síkos úton az autó megcsúszott, és egy kivágott farönknek ütköztek. Az édesapának a kulcscsontja tört el, meg kellett műteni, a két gyermek közül a nagyobbik nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett, mára teljesen felépült. A másik gyerek Andor volt, akinek a bal lábát combközép felett le kellett vágni.

– Először azon izgult a család, hogy Andor életben maradjon, majd október 29-e és november 15-e között hét lábmegtartó műtétet végeztek el a pécsi orvosok – mondta az édesanya, Henrietta. – Végül az amputáció mellett döntöttek, az utolsó pillanatban, mert eltályogosodott a sérült láb, és félő volt, hogy vérmérgezés lép fel. Minden beavatkozást megbeszéltek a családdal és Andorral is az orvosok. Az amputáció után több hétig az intenzív osztályon volt a fiam, majd egy hétre haza jöhetett, és kezdődött a rehabilitáció Pécsen és a fővárosban – mondta az anya.

A fiatalember és a családja a nehezén már túl van, de még nagyon sok idő kell ahhoz, hogy a történteket lelkiekben is feldolgozzák. Főleg az édesapának, aki magát okolja fia állapotáért.

Kollár Andor a balesete előtt három évvel kezdett el íjászkodni, jelenleg a nagydorogi egyesület tagja. Rajongásig szereti ezt a sportágat, amit az is bizonyít, hogy az amputáció után másfél héttel már versenyzőként vett részt egy szekszárdi versenyen, majd februárban Miskén, akkor a saját korosztályában első helyezést ért el. Andort minden dél-dunántúli íjász egyesület segíti, mind anyagilag, mind lelkileg. Az idei évben megrendezésre kerülő versenyeknél gyűjtenek számára, illetve ötvenezer forintot felajánlottak neki. Az év első ilyen versenye a rácalmási volt.

Az íjászok örömmel fogadták a fiút, aki egyelőre kerekes­székben versenyez. Édesanyja elmondta, már mankóval is tud járni, kezdetben kettőt, ma már csak egyet használ belőle. Már van egy úgynevezett tanuló műlába is, amit később szeretne egy profibbra cserélni.

Áprilisban derül majd ki, hogy a comb csonkja hogyan rendeződik, gyógyul. Ezt követően lehet majd méltányossági kérelmet benyújtani a társadalombiztosítóhoz, hogy egy olyan művégtagot kapjon Andor, mely számítógép vezérelt, és ezzel már terepen is lehet versenyezni, sőt biciklizésre, kocogásra is alkalmas. Egy ilyen szuper művégtag ára több tízmillió forint, ennek egy részét fizeti szerencsés esetben a TB, a többit a családnak kell előteremteni.

Andor édesanyja is a napokban kezdett el ismét munkába állni, eddig minden percben a fia mellett volt. Egy szekszárdi szolgáltatónál dolgozik. Reggel elviszi Andort Bajára az iskolába, majd munka után megy érte. A háztartásban a nagymama segít sokat.

Minden álma, hogy olimpikon legyen

A családfő Ausztriában dolgozik, mindent elkövet, hogy a családjáról gondoskodjon, de a modern műlábhoz szükséges összeget nem tudja előteremteni. Március elején Rácalmáson jótékonysági gyűjtést szervezett a helyi íjászegyesület Kollár Andor részére, több mint 280 ezer forintot gyűjtöttek össze. A család minden segítségért nagyon hálás, hiszen a kiskamasz minden álma az, hogy egyszer olimpikon legyen, akár a paralimpián is. Most egy csigás íjra is gyűjtenek, mely már egy komolyabb kategória, ráadásul Andor balkezes, így neki külön le kell ezt gyártatni. A csigás íj beszerzését a nagydorogi egyesület magára vállalta.

A fiúnak a gyógyulásban is nagy segítséget jelent a sport iránti szeretete. A sok segítséget, amit az emberektől kap, az elért jó eredményekkel próbálja meghálálni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában