katasztrófavédelem

2019.10.15. 11:30

Felülvizsgálattal megelőzhetőek a problémák

Még mindig nem késő elvégeztetni a tüzelő-berendezések karbantartását, felülvizsgálatát, a kémények ellenőrzését – figyelmeztetett Boros Brigitta, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Hanol Erzsébet

kéményseprő

Fotó: Mártonfai Dénes

Mint mondta, fűtési technológiától függetlenül komoly veszélyt jelenthet, ha a fűtőeszközt nem rendeltetésszerűen használják, ha szabálytalan annak kivitelezése, vagy ha a rendszeres műszaki felülvizsgálatot elmulasztották.

Egy elkoszolódott kazán teljesítménye romlik, működtetése veszélyes. Nem szabad háztartási hulladékkal, lakkozott, festett vagy nedves fával fűteni, mert ezek amellett, hogy mérgező gázokat bocsátanak ki, fokozzák a kéményben a kátrány és a korom lerakódását. Emiatt leszűkül a kémény belseje, és visszaáramolhat a füst a házba. Ha valaki csak két hétig háztartási hulladékkal fűt, annyi korom és kátrány rakódik le a kéményben és a fűtőeszközben, mint normál fűtőanyag használata esetén egy teljes fűtési szezonban. A lerakódás a fűtés hatására izzani kezd, akár meg is gyulladhat, ami lakástűzhöz vezethet. Fontos ugyanakkor, hogy a családi házakhoz a kéményseprők nem mennek automatikusan, külön kell időpontot foglalni, hogy ingyenesen elvégezzék az ellenőrzést és a tisztítást.

Időpontot a kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ugyfelszolgalat oldalon, illetve a 1818-as telefonszám 9.1 menüpontja alatt lehet foglalni.

Boros Brigitta arról is beszélt, hogy a statisztikák alapján a fűtési időszakban megemelkedik a lakástüzek száma, amelyek leggyakrabban emberi mulasztás miatt következnek be. Azokban a lakásokban, ahol füstérzékelő van, könnyebben megelőzhető a nagyobb tűz, hiszen a kezdetekkor meg lehet fékezni a lángokat, vagy ha erre már nincs mód, időben el lehet hagyni az ingatlant.

A fűtési szezonban fokozott veszélyt jelent a szén-monoxid is, ami akkor alakul ki, ha a nyílt égésterű fűtőeszköz elhasználja a szoba levegőjét az égés során. A mérgezések elkerülése érdekében a fűtő berendezések karbantartása mellett a lakás megfelelő szellőzéséről is gondoskodni kell. Az új, jól szigetelő ajtókba és ablakokba célszerű résszellőzőt szereltetni. Érdemes szén-monoxid-érzékelőket is felszerelni. A megbízható készülékekről tanácsos előzetesen tájékozódni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában