elkezdődött az etetési időszak

2019.12.16. 07:00

A madarak hálásak télen az eleségért

Az etetés a szokásosnál több madarat vonz a kertbe, de folyamatosan szükségük van az eleségre, nem szabad magukra hagyni őket.

Hanol Erzsébet

Fotó: Mártonfai Dénes

Időszerűvé vált a madarak téli etetése. Ennek kapcsán a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hírlevelében Gregorits János természetvédelmi őr adott hasznos tanácsokat. Az etetőket a tartós hideg beköszöntével érdemes feltölteni. Az etetési időszakban, ami a naptárhoz igazítva december elejétől február végéig tart, nemcsak egyszer-egyszer, hanem folyamatosan kell táplálékot kitenni. Az etetés a szokásosnál jóval több madarat vonz a területre, és ha a tél közepén maradnak magukra a kert kis vendégei, máshol pedig nem találnak eleséget, akár egy nap alatt éhen pusztulhatnak. Különösen nagy a veszélye ennek ónos esők, havazások idején.

A szekszárdi Kölcsey óvodában a gyerekek megtanulják a madarakról való gondoskodást Fotó: M.D.

A leggyakoribb eleség a fekete napraforgó, de bármilyen olajos mag – dióbél, tökmag – megfelelő, hiszen ezeket a legtöbb madárfaj elfogyasztja. Kifejezetten cinegéknek lehet készíteni olvasztott faggyú és különböző magok keverékéből madárkalácsot. Ez boltban is kapható cinkegolyó néven. Az állati zsiradékok, például faggyú, háj, szalonna is kedvelt étele a madaraknak. A rigók, a vörösbegyek, a poszáták szeretik a főtt zöldséget, a főtt rizst, a főtt tésztát, az almát. A pintyféléknek apróbb magokat: kölest, muhart, durvára őrölt kukoricadarát, ocsút érdemes adni.

Fontos arra is figyelmet fordítani, hogy a kihelyezett eleség védve legyen, rendelkezzen tetővel az etető. Kenyérmorzsát nem szabad adni a madaraknak, mert hamar megsavanyodik, és hasmenést okozhat. Kerülni kell a sózott vagy pirított magvakat, a sózott vagy főtt szalonnát. A madáretetésnek elsődleges célja, hogy a madarakat a táplálékban szűkös időszakon átsegítsük, de az etetőn zajló élet megfigyelése is sok örömet jelent.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában