látogatás

2019.12.02. 12:30

Óvodatörténeti túrát tettek

Német és magyar óvodapedagógus oktatók, hallgatók jártak Lengyelben, a megye első vidéken alapított óvodájának helyszínén.

Munkatársunktól

Fotó: Beküldött kép

A badeni Alsó-Ausztriai Pedagógiai Főiskola és a Pécsi Tudományegyetem szekszárdi kara Illyés Gyula Pedagógusképző Intézetének oktatói és óvodapedagógus hallgatói a 35 éves szekszárdi óvodapedagógus-képzés jubileumi nemzetközi konferenciájának keretében megtekintették a Lengyeli Néprajzi és Óvodatörténeti Kiállítást. A vendégeket Braun János polgármester, Németh Szilvia tanárnő, a Lengyeli Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, és a gyűjteményt alapító, és ma is gondozó Fábián Andrásné nyugalmazott gyémántdiplomás óvónő nevében lánya, Jelenszkyné dr. Fábián Ildikó köszöntötte. A leendő óvodapedagógusok megismerkedhettek a gróf Apponyi Sándor által 1888-ban Tolna megye kistelepülésein elsőként alapított lengyeli óvoda történetével, írott és képes dokumentumaival, szemléltető eszközeivel, csoportszobai és udvari játékaival.

Szekszárdi óvodapedagógus hallgatók a lengyeli óvodatörténeti múzeumban Fotó: Beküldött kép

Az Óvodamúzeum termében a lengyeli óvoda német nemzetiségi óvodai neveléséről Nagy Tibor Lászlóné vezető óvónő adott tájékoztatást. Szoboszlai Máténé szekszárdi nyugalmazott óvodai közoktatási szakértő a sok örömet adó óvodapedagógus életpálya szépségeiről, a Brunszvik Teréz Tolna Megyei Nyugdíjas Óvónők Szakmai és Baráti Egyesülete összetartó közösségéről mesélt az óvodapedagógus pályára készülő egyetemi hallgatóknak.

A látogatók a 2008 óta muzeális gyűjteményként működő kiállítás Székely termében megtekinthették a Lengyelbe telepített bukovinai, andrásfalvi székely családok egykori népviseletét, használati tárgyait, dokumentumait, a Német teremben a helyi német családok életmódját, népviseletét, munkájukat bemutató kiállítást. A Népművészeti teremben gyűjteményt láthattak azokból a népviseleti ruhákból, melyeket óvodások, iskolások, felnőttek viseltek a lengyeli hagyományőrző egyesület fellépésein. A népes csoport ezután a Gróf Apponyi Pincészetben hangulatos borkóstolón és pincelátogatáson vett részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában