fogyasztói szokások

2019.12.13. 17:30

Tart a vásárlási láz, bőséges a választék

Alig két hét van hátra karácsonyig. A felmérések szerint a családok átlagban ötvenezer forintot költenek idén ajándékra.

Mauthner Ilona

Forrás: Shutterstock

Az ünnepek közeledtével mindenki elkezdi a számvetést, de a megfontoltabbak már hónapokkal korábban tettek félre kisebb-nagyobb összeget a decemberi kiadásokra.

Több felmérés szerint, a vevők évről évre nagyságrendileg ugyanazt az összeget költik ajándékokra, annak ellenére, hogy a KSH adatai szerint a fogyasztói árak folyamatosan nőnek. Bár azt várnánk az ünnepi időszaktól, hogy ajándékok után kutatva az új termékek eladása kiugróan megnő, az online piactér adatai alapján nem idegenkedünk attól, hogy használt holmit ajándékozzunk. A családok átlagosan 46 760 forintot költenek, ennek felét (49 százalék) online.

Ugyanakkor egyre tudatosabban választunk: két éve csupán a válaszadók 13 százaléka, idén már a 18 százaléka mondta, hogy egész évben nyitott szemmel jár, és nem hagyja utolsó pillanatra a vásárlást. Összességében a kutatásban résztvevők kétharmada (64 százalék) november végére már mindent beszerez, a többiek ezt december elejére vagy az utolsó pillanatra hagyják.

Jellemző az is, hogy a nőket jobban elkapja a vásárlási láz. Élményt – utazást, színház vagy hangversenybérletet, wellness hétvégét, élményparki belépőket, főző- vagy nyelvtanfolyamot – egyre többen ajándékoznak. Azért az sem ritka, hogy csak pár ezer forint jut egy-egy családtagra.

Hadi Zsófia, Várdomb:

– Heten vagyunk a férjemmel, a kis fiammal és a testvéreimmel együtt, egy-egy főre minimum tízezer forintot szántam. Az ajándékok többségét már megvettük. A kiadásaink jelentős részét az ünnepi ételek, italok, sütemények viszik el. Nagy élmény, hogy együtt készítjük a mézes, diós, mákos sütiket a kisfiammal és édesanyámmal.

Török József, Szekszárd:

– Öten állunk majd a fenyőfa körül szenteste, a három lányom és mi, szülők. Nagyjából már megvettük az ajándékokat, összességében közel hetvenezer forintot költöttünk a feleségemmel. Igyekeztünk praktikus dolgokat vásárolni, zömében ruhaneműt, remélem tetszik majd a lányaimnak. Sajnos évről évre minden drágább.

Török Krisztina, Szekszárd:

– Negyvenezer forintot szántam ajándékokra, többet nem is tudnék. A szüleimmel töltöm az ünnepeket, legalább ételt, italt, karácsonyi díszeket nem kell vennem. Igyekeztem mindenkinek olyan holmit venni, amit úgy gondolok, hogy szeretni fog. Amúgy nagyon szeretek vásárolni, de ehhez egy tömött pénztárca is kellene.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában