pollenterhelés

2020.02.13. 09:30

Virágzik a mogyoró és az éger, elkezdődött az allergiaszezon

A tavasz közeledtét jelzi, hogy virágzik a mogyoró. Ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy a pollenallergia-szezon elkezdődött.

Tolnai Népújság

Fotó: Mártonfai Dénes

Térségünkben jelenleg alacsony a mogyoró virágporának koncentrációja, ugyanakkor az elmúlt napokban előfordult, hogy az allergiás tüneteket okozó közepes szintet is mértek, országosan viszont magas érték is előfordult. Mint arról a népegészségügyi központ tájékoztat, a hirtelen jött enyhülés hatására a múlt héten országszerte nemcsak a mogyoró, hanem az éger, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenjei is megjelentek a levegőben.

A pollentérképen jól látszik, hogy hazánk nyugati, délkeleti részén Békéscsaba környékén, valamint a főváros térségében mérik a legmagasabb értékeket, a legjobb a helyzet az ország középső tájain, így nálunk is. A napokban, a visszatérő hűvösebb idő hatására átmenetileg várhatóan mérséklődik a pollenterhelés és jellemzően az alacsony–közepes tartományban marad. Tüneteket okozó szintet továbbra is elsősorban a mogyoró pollenkoncentrációja érhet el. Helyenként közepes szintet érhet el az éger, valamint a ciprus és tiszafafélék pollenkoncentrációja.

A meteorológiai előrejelzés alapján egyelőre nem kell tartósan fagyos időre számítani, így várhatóan fokozatosan erősödni fog a kora tavasszal virágzó fák szórása. Vannak ugyanakkor, akik télen sem lélegezhettek fel, ugyanis házipor-allergiától szenvednek. A közhiedelemmel ellentétben azonban nem maga a por, hanem a poratka beszáradt ürüléke okoz panaszokat. Nekik az átlagosnál jóval gyakrabban kell porszívózniuk és cserélniük az ágyneműjüket. A lakásukat úgy kell berendezniük, hogy az könnyen tisztán tartható legyen. Szezonban a pollenallergiásoknak is többször kell hajat mosni, és jó szolgálatot tehet otthonukban egy levegőtisztító-berendezés.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában