szabad

2020.04.25. 11:30

Rengetegen pattannak nyeregbe a napsütéses tavaszi időben

Tele voltak a hétvégén a kerékpárutak a megyeszékhelyen és környékén, de a gyakorlott kerékpárosoknak sem árt néhány jó tanács járványveszély idején.

Brunner Mónika

2020.04.18 Szekszárd, Szekszárdon bicikliznek meg görkorcsolyáznak meg kutyát sétáltatnak a jó időben a bicikli úton. Fotó: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

Schneider Gábor, a Szekszárdi Szabadidős Kerékpáros Egyesület edzője eddigi tapasztalatai szerint a koronavírussal kapcsolatos járványveszély a márciusban kezdődött kerékpáros szezont nem tudta tönkretenni, az emberek ugyanolyan kedvvel és elszántsággal pattannak nyeregbe, mint korábban.

Ugyanakkor csak elvétve lehet látni egy-egy szájmaszkban közlekedő kerékpárost. Ennek oka, hogy az átlagos, egyszerű maszk viselését nem ajánlják, mert alig kapni benne levegőt sportolás közben. Inkább a drágább, kimondottan edzésekre kifejlesztett változat választására biztatják a biciklistákat. Védőkesztyűre ráhúzott gumikesztyűvel biciklizőt szintén nem igazán találni. A megyeszékhelyen a biciklis társadalom tagjai jellemzően maszk és gumikesztyű nélkül közlekednek, láthatóan felelősségteljesen, de a jó tanácsok nekik sem ártanak.

– Ha többen bicikliznek együtt, akkor az, aki ki szeretné fújni az orrát, netán köhög, ne elöl, hanem hátul kerekezzen, hogy sehogy se fertőzhesse meg a többieket. Ez egy fontos szabály, amelyet szükséges betartani a járványveszély időszakában. Szintén fontos, hogy kerékpározás közben nem szabad sietni. Egymásra odafigyelve ajánlott közlekedni, még akkor is, ha esetleg valaki nagyobb sebességet szeretne tartani.

Fontos a védőfelszerelés, a balesetveszély ugyanis láthatatlanul van jelen, ezért sosem lehet eléggé hangsúlyozni a védőfelszerelések fontosságát, legfőképp a bukósisak használatának jelentőségét, amelyről köztudomású, hogy egy-egy bekövetkezett biciklis baleset során többször életet mentett. A hobbi biciklistáknak továbbá azt is ajánlják, hogy a védőfelszereléseken kívül vigyenek magukkal kerékgumi pótbelsőt, szerszámot, hogy szükség esetén javítani tudják a kerékpárjaikat – tanácsolta Schneider Gábor.

Rendszeresen tartanak edzéseket

Az egyesületüknek több edzése van, családi, kiscsoportos is, amelyek során a szülők együtt bicikliznek a gyerekeikkel. A felnőttek hetente három-négyszáz kilométert tesznek meg hat nap alatt, ahogy a tizenöt–húsz év közöttiek is, a legkisebbek pedig négy nap alatt százötven–kétszázötven kilométert.

Fotó: Makovics Kornél

Mindannyian figyelnek arra, hogy egymástól legalább két méteres távolságot tartsanak, valamint hogy ne érintsék meg, ne fogják a másik biciklijét. Maximum öten kerekeznek együtt, általában hárman–öten indulnak útnak. A megtehető kilométerek száma korlátlan, és most az ismerősökkel találkozás, a közös piknik nem szerepel a terveik között. Csak azokkal találkoznak, akik szembe jönnek, akiket megelőznek, vagy akik megelőzik őket.

A biciklizés a fontos terápiás mozgások közé tartozik. Bárkinek ajánlott, hiszen az ízületeket jobban kíméli mint mondjuk a futás, vagy sok más sport. Leginkább persze ilyen szép időben érdemes és élvezetes kerékpárra pattanni, mint amilyen most van.

Fotó: Makovics Kornél

Hiányolják a versenyeket

Schneider Gábor a Szekszárdi Szabadidős Kerékpáros Egyesület edzője 1984-től 1996-ig igazolt versenyző volt, tizenhárom Gemenci Nagydíjon vett részt, 1992-ben a sötétvölgyi magyar bajnokságon első lett. Fájlalja, hogy a járványos időszak miatt nem tudott elindulni a magyarországi versenyszezon. Az idén február végén még részt vett szokásos, egyhetes edzőtáborukon a horvát tengerparton, ezért bízott a Tolna Megyei Hegyi Bajnokság megtartásában is, ám azt március tizennegyedikén lemondták.

Schneider Gábor országúti sportot is űz társaival, terepversenyen is indult, amatőrökkel, de egyelőre csak edzéssel telnek a napjai. A családjával kerékpárüzletük van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában