pollenszórás

2020.05.04. 19:10

A nyár már szöszöl, a nyír pedig még virágzik

Tolnai Népújság

Forrás: Shutterstock

A tölgy, a nyír és a platán pollenkoncentrációja közepes mennyiségben található meg a levegőben, a tölgyé helyenként elérheti a magas szintet, ezeknek a növényeknek a virágpora tehát allergiás reakciót válthat ki. A legutóbbi adatok szerint néhány nappal ezelőtt Szekszárdon a nyír okozhatott ilyen gondot.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatója szerint a kőris virágpora jellemzően közepes, a fűz, a juhar, a ciprus- és tiszafafélék, valamint a gyertyán pollenje alacsony–közepes koncentrációban lehet jelen. A kevésbé jelentős allergén virágporok közül az eperfafélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes, illetve a magas, a fenyőféléké, a bükké és a dióé a közepes tartományban alakul.

Országszerte megjelentek a pázsitfűfélék pollenszemei a levegőben, koncentrációjuk a következő napokban egyre több helyen elérheti a tüneteket okozó szintet. Az erre érzékenyek készüljenek fel a várható tünetek megjelenésére és még azok megjelenése előtt kezdjék el a gyógyszeres kezelést.

Az elmúlt napokban már láthatóvá váltak a „nyárfaszöszök” is. Ezek a nyárfa magjának szél által történő szállítását elősegítő úgynevezett repítőszőrök. A közhiedelemmel ellentétben viszont nem allergén, áll a tájékoztatóban. Ebben az időszakban az allergiás tüneteket elsősorban a most virágzó tavaszi fák pollenszemei válthatják ki, közülük is legfőképpen a nyír és a platán.

A beszámolóból az is kiderül továbbá, hogy a kültéri allergén gombák spóraszáma továbbra is jellemzően alacsony marad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában