A varrónők gyorsan alkalmazkodtak

A március jórészt maszkvarrással telt a varrónők számára. A védőeszközök iránt mostanra csökkent a kereslet, és az utóbbi hetekben a lakástextíliák iránt mutatkozott igény.

Hanol Erzsébet

Fotó: Beküldött kép

A járvány révén, és a szájmaszkok hiánycikké válásával kiderült, milyen sok háztartásban lapul varrógép, és hogy milyen sok segíteni akaró tudja azt használni is. De persze nemcsak a hobbivarrók, vagy az egykor aktív szabók ültek le a gép elé, és álltak rá a maszkok sorozatgyártására, hanem a hivatásos varrónők számára is ez vált a fő tevékenységgé az utóbbi hetekben.

Juhász Szilvia paksi női szabómester elmondta, hogy az eddigiekhez képest teljesen más szemléletre volt szükség, és vállalkozóként nagyon sokat tanult az elmúlt időszakban arról, hogyan tud alkalmazkodni az új helyzethez.

Juhász Szilvia márciusban maszkvarrásra váltott (Fotó: Beküldött kép)

– Március közepén tapasztaltam némi visszaesést, aztán egyre többen kértek tőlem maszkot, így átálltam erre. Fontosnak tartom a környezettudatosságot, így a többször használható, mosható, fertőtleníthető textilmaszkok praktikus megoldást jelentenek. Ezért készítek ökozsákokat is több méretben, amelyek a bevásárlásnál váltják ki a műanyag zacskót. Ettől a héttől újra kezdtem a gyártásukat, a maszkvarrás miatt ugyanis egy időre háttérbe szorult ezek készítése – mondta. Úgy látja, hogy a varrónők nagyban megmentették a helyzetet azzal, hogy az egy-két-három fős kisvállalkozások azonnal reagáltak az igényekre, és szerencsére alapanyaguk is volt hozzá. Arról is beszélt, hogy az akkor még csak gyerekcipőben járó honlapján megteremtették az online rendelés lehetőségét, és az ár előre utalása után már készült is a kívánt mennyiség. Sőt, igény esetén házhoz is szállította a termékeket, a csomagba pedig ajándékként mindenkinek egy plusz maszkot is elhelyezett, illetve egy papírszívet, amelyek országszerte sok ablakban jelezték az egészségügyi dolgozók iránt érzett szolidaritást. A paksi varrónő külföldről is kapott megkereséseket, így például Ausztriába, Németországba és Szlovákiába is postázott maszkot. Emellett felajánlásként is többen – üzletek, szervezetek – kaptak tőle. A maszkok iránti kereslet ugyan visszaesett, de az, hogy az emberek sok időt töltenek most otthon, abban is megmutatkozik, hogy megnőtt az igény a lakástextíliák varrása, átalakítása, javítása iránt.

– Sokan hoznak függönyt, mert ha újra éppen nem is telik, egy kis átalakítással fel lehet frissíteni az otthont. Ágytakarókat, szőnyegeket is hoztak már tisztításra, nagy számban kérnek az emberek díszpárnahuzatot, és a hintaágyakra, kerti bútorokra való párnákra is egyre többen kérnek huzatot, holott ennek később szokott a szezonja lenni – mondta Juhász Szilvia. Hozzátette: bízik abban, hogy hamarosan a méretre készült ruhák iránt is újból igény mutatkozik.

Egy szekszárdi varrónő arról számolt be, hogy a járvány begyűrűzésével nekiállt maszkokat varrni. Mint mondta, az egész március szinte csak ezzel telt, volt, hogy napi 30-40-50 darabra kapott rendelést, aztán egyik napról a másikra ez megszűnt. Telítődött a piac, és aki szeretett volna, az beszerzett addigra kellő számút a védőeszközből. Felkérésre még gyógyszertárba, a kórház számára is varrt szájmaszkokat, illetve üzletekbe juttatott el belőlük.

Ha elmarad az esküvő, ruha sem kell

A szekszárdi varrónő arról is beszélt, hogy áprilisban szüneteltette a vállalkozását, mert a járványügyi helyzetben így látta helyesnek. Hozzátette, hogy legalább volt ideje a saját háztartásában egy ideje halogatott munkák elvégzésére és kertészkedésre, hosszú távon azonban nem tud távol maradni a munkától, hiszen a megélhetése múlik rajta, ezért ezen a héten újra munkába állt. Minden évben több menyasszony ruháját elkészíti a nagy napra. Idén márciusban eddig egy ara számára varrt ruhát, aki áprilisban, szűk körben kelt egybe a férjével. Van további két menyasszonya, az egyik koszorúslányainak már készen vannak a ruhák, a másik viszont jelezte, hogy el kell halasztaniuk a menyegzőt. Most a varrónő abban bízik, hogy májusban már ismét több megrendelése érkezik, és újból gőzerővel dolgozhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában