2020.05.22. 12:30
Ne hagyjuk magára a tüzet, parazsat!
Forrás: Shutterstock
Jó időben egyre többen mennek ki a szabadba, így egyre gyakoribbá válik a kültéri sütés-főzés is. Ennek azonban megvannak a veszélyei – olvashatunk intelmeket a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján.
A nyári időjárás egyik pillanatról a másikra képes megváltozni. Egy hirtelen széllökés messzire röpítheti a parazsat, vagy a kerti asztalról ráfújhatja az éghető anyagot a tűzre. Ezért mindig legyen a közelben oltóanyag. Ha befejeztük a kerti sütést-főzést, alaposan el kell oltani a tüzet, hiszen még napokig képes parázslani. Ahogyan bográcsozásnál a tüzet, grillezésnél a parazsat se hagyjuk magára.
A bográcsozáshoz sokan már nem tűzifát, hanem gázrózsát vagy gázzsámolyt használnak. A gázüzemű berendezések használatakor különösen fontos az elővigyázatosság és a szabályok betartása.
Társasház erkélyén lehet grillezni, de például gázpalackról működő grillt, vagy zsámolyt itt tilos működtetni, ahogy a faszénnel működő grill sem használható biztonságosan. Ha az erkélyen grilleznénk, azt egy elektromos grillel tegyük.