önzetlen segítség

2020.05.11. 17:30

Önkéntesek munkáját ismerné el a Vöröskereszt

Több évnyi kimagasló munkavégzés, önkéntesség tette érdemessé a díjazásra azokat, akiket elismerésre terjesztett fel a Vöröskereszt Tolna megyei szervezete.

Hanol Erzsébet

Fotó: Makovics Kornél

Világszerte május 8-án ünneplik a Vöröskereszt világnapját. A járvány miatt az ünnepségek idén elmaradnak, ám az elismerésre méltókról ezúttal sem feledkeznek meg. Gulyás Katalin, a Magyar Vöröskereszt Tolna megyei szervezetének igazgatója osztotta meg lapunkkal, kit, milyen kitüntetésre javasoltak kiemelkedő önkéntes munkája, a véradásszervezés, valamint a szervezetet és általa a rászorulókat segítő tevékenysége elismeréseként.

A Vöröskeresztes Tevékenységért Gyémánt Fokozatra a szekszárdi Kis Máriát, a Tolna Megyei Szervezet alelnökét terjesztették fel. Arany Fokozatra dr. Antal Tamást, a teveli alapszervezet elnökét találták méltónak, Ezüst Fokozatra Laczkó Józsefnét, a Magyar Vöröskereszt Nyugdíjas Alapszervezetének szekszárdi titkárát és a gyönki Wiedeman Jánosnét, aki több mint ötven éve tagja a szervezetnek. Bronz Fokozatra javasolták Kelemenné Bathó Brigittát, a nagyszékelyi alapszervezet titkárát, Szigeti Jánost, aki évek óta segíti a dunaföldvári alapszervezet munkáját, illetve Szőke Károlynét, a tolnai alapszervezet tagját.

Nagyné Kolbert Ilona Lottit és Farkas Krisztiánt – mindketten a dunaföldvári alapszervezet munkájában vesznek részt – Ifjúsági Vöröskeresztes Tevékenységért Elismerő Oklevélre terjesztették fel. Az Év Önkéntese címre idén Tolna megyében a szekszárdi Csurkovics Évát találták méltónak, Főigazgatói dicséretre Rohn Helgát, a megyei szervezet Paks Városi Területi munkatársát.

Életmentő kitüntetésre javasolták a bonyhádi Straubinger Editet, aki tavaly júniusban egy baleset helyszínén segített. Az otthona előtt ütközött össze egy kerékpáros és egy autós. A biciklis fiatalember eszméletlenül feküdt a földön, nem lélegzett, így Straubinger Edit megkezdte az újraélesztését, ami sikerrel járt. A mentők hamar a helyszínre értek, és ellátták a koponyasérülést szenvedett fiatalembert, aki ma már jól van.

Az Év Média Támogatója elismerésre a Rádió Antrittot terjesztette fel a Vöröskereszt megyei szervezete.

Hét alapelv

A Vöröskereszt világnapját annak tiszteletére ünneplik május 8-án, hogy 1828-ban azon a napon született a mozgalom alapítója, Henry Dunant svájci üzletember, aki 1861-ben a solferinói csata után döntött úgy, hogy megalapítja a világ máig legnagyobb hatású humanitárius mozgalmát. A Vöröskereszt és Vörösfélhold szervezetek ma 192 országban vannak jelen és több millió munkatárs és önkéntes segítségével folytatják tevékenységeiket hét alapelv, az emberiesség, a pártatlanság, a semlegesség, a függetlenség, az önkéntesség, az egység és az egyetemesség szellemében.

Borítókép: A Vöröskereszt megyei önkéntesei aktívan részt vesznek a véradások szervezésében, ahogyan a rászorulók megsegítésében is

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában