találkozó

2020.08.05. 13:00

Hetvenhét éve szerezték tanítói oklevelüket

Wessely Gábor

Fotó: Mártonfai Dénes

Bizonyos kor után az embernek már nincs türelme kivárni a kerek évfordulókat, mert – mondjuk ki – kérdéses, hogy megéli-e azokat.

Bognár Jenőné (Pálfy Margit) 96 éves. Meghívta a születésnapjára egy volt diáktársát. Kelecsényi Ödönné (Gaál Emília) vele együtt végzett 1943-ban a budapesti tanítóképzőben, a Ranolder Intézetben. Az iskolát Ranolder János veszprémi püspök alapította, és apácák oktattak az intézményben.

Az egykori osztály

A két 96 éves asszony 77 éves osztálytalálkozót tartott Szekszárdon. A Horthy-korban születtek, átvészelték a Rákosi-kort, elvoltak a Kádár-féle lágy diktatúrában, és csodálkozva figyelgették az azt követő kemény demokrácia történéseit.

Már csak ketten élnek az egykori diáktársak közül. Természetesen örültek a viszontlátásnak, megebédeltek, beszélgettek, előcsalogatták a nyolc évtizeddel ezelőtti emlékeket. Ha három év múlva sikerülne újra találkozniuk, lehet, hogy bekerülnének a rekordok könyvébe. Úgy legyen! Nyolcvanéves diáktalálkozót talán még soha nem tartottak a világon!

Borítóképünkön: Bognár Jenőné (jobbra) és Kelecsényi Ödönné

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában