munkavégzés nyáron

2020.08.17. 07:00

Hőségben készül a kenyér és az út is

Augusztus van és kánikula, ami nem szokatlan nyáron. A hűvös szobában, a légkondicionált irodában könnyű ezt elviselni, de vannak olyan szakmák, ahol bírni kell a meleget.

Mauthner Ilona

Fotó: Mártonfai Dénes

Az éttermek konyháiban, a pékségekben dolgozók vagy a szőlőültetvényeken zöldmunkázók, gyümölcsöt szedők, de a közútjainkon aszfaltozók, útjavítók is végzik a rájuk bízott munkát. Gyakoribb pihenőkkel, hűvös védőitallal igyekeznek átvészelni az embert próbáló forróságot.

Amikor bevásárolni, ügyet intézni, vagy csak egyszerűen a munkába igyekszünk, és kénytelenek vagyunk kimozdulni otthonról, tapasztaljuk, hogy milyen meleg van. Ennek nyilván örülnek a nyaralók, de akinek dolgoznia kell, az bizony megszenvedi a hőséget, pláne, ha még a munkája is olyan.

– Most különösen nagy meleg van a pékségben, negyven fok feletti a hőmérséklet a kemencék környezetében – mondta Szőcs István, egy bátaszéki pékség munkatársa. – Ez azt jelenti, hogy közel tíz fokkal is melegebb van ezekben a napokban a kemencék körül, mint máskor. A kemencék egyébként kétszáz fokon üzemelnek. Több pihenőidővel tudjuk csak átvészelni ezt az időszakot. Ásványvízből is jóval több fogy ezekben a napokban. Persze a tésztával nem lehet várni, fel kell dolgozni, és meg kell sütni. Eszerint kell a pihenőket is alakítani. Minden ablak, ajtó nyitva van, próbálunk huzatot csinálni. A ventilátorok nem üzemelhetnek mindenhol, hiszen ez nem tenne jót a lisztnek. A pékek nálunk zömében éjszaka dolgoznak. Ugyanakkor megjegyzem, télen is izzad a pék, hiszen a kemencék akkor is kétszáz fokosak, csak akkor jobban esik a meleg, mint nyáron. – zárta Szőcs István.

Gépkocsiban ülve, a megyét, az országot járva tapasztaljuk, hogy sok helyen aszfaltoznak, utat javítanak. A munkások alaposan lebarnulva irányítják a forgalmat, vagy éppen egyengetik az aszfaltot. Nehéz munka az övék.

– A munkavédelmi előírásokat mindig szem előtt tartva, megfelelően gondoskodunk az utakon dolgozó – útüzemeltető és útellenőr – szakembereinkről hőség idején – tájékoztatta lapunkat Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője. – Hőség idején szakembereinknek biztosítjuk az árnyékban, hűvös helyen töltendő pihenőidőt óránként legalább öt, de legfeljebb tíz perces időtartamban, továbbá hőségriadó ideje alatt a munkavállalóknak legalább 14-16 fokos hőmérsékletű ivóvizet vagy ásványvizet juttatunk. Az úton dolgozó munkavállalóink számára a leégés ellen megfelelő öltözéket (UV-védelemmel ellátott szemüveg, nyári sapka) és magas faktorszámú védőkészítményt biztosítunk. Az úton folyó munkák felfüggesztésére csak szélsőséges időjárási körülmények (például vihar, jégeső, nagy erejű szél) között kerül sor.

Fotó: Mártonfai Dénes

Az éttermek, kifőzdék konyháiban is emberpróbáló most a hőség. A szekszárdi Amaryllis étterem vezetője, Seregi Ferenc elmondta, náluk van klíma a konyhában is, de nyilván a tűzhely mellett dolgozók ebből keveset éreznek. Szerencsére fiatal a gárda, így jól bírják a meleget. Ez egy ilyen szakma, sok ásványvízzel próbálják frissen tartani magukat, amire szükség is van, hiszen a vendég nem érezhet semmit a konyhások meleggel való küszködéséből.

A nagy meleg megvisel mindenkit

Nyáron, a nagy melegben a hőmérséklet emelkedésével egyenes arányban nő a szervezetünk terhelése. A szervezet hőszabályozó képességét az életkor, a testsúly, a fizikai erőnlét, az egészségi állapot, a táplálkozás és a gyógyszerszedés is befolyásolja. A magas hőmérséklet hatására csökken a szellemi éberség, így a munkahelyen is számolni kell azzal, hogy emiatt kevésbé tudunk odafigyelni a feladatunkra, ráadásul a fizikai teljesítőképességünk is rosszabb. A nagy meleg miatt csökkenhet a munkavállalók koncentrálóképessége, a figyelem összpontosításnak a hiánya miatt a mozdulatok, illetve a mozgások megfelelő ütemű és irányú végrehajtása romolhat. A hőség miatt előfordulhatnak rosszullétek, sőt balesetek kiváltó oka is lehet. A munkavédelmi törvény részletesen leírja, hogy hőség idején mi jár a dolgozóknak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában