szponzorált tartalom

2020.08.07. 14:50

Kondenzációs gázkazán a hatékonyság jegyében

Több éve már annak, hogy Magyarországon életbe lépett a szabályozás: csak kondenzációs gázkazán jöhet szóba, ha otthonunkban gázkazánt szeretnénk elhelyezni. Egy EU szabályozás értelmében csak olyan eszköz használható, ami legalább 86 százalékos hatásfokkal működik.

Az egységes szabályozásnak köszönhetően, vagyis a meghatározott hatásfok elérésének érdekében ma már csak kondenzációs gázkazán használata lehetséges.

Az első sokk, ami az évekkel ezelőtti szabályozásnak köszönhetően volt, már elmúlt. Akkor sokan ijedtek meg attól, hogy mekkora költséget jelent majd a csere. Drágának gondolták, hiszen a kondenzációs kazánok esetében nem csupán a kazán drágább, a megfelelő füstelvezetés kialakítása is jelentős költséget jelent. Mára mindezek ellenére bátran állíthatjuk: megéri a pénzt az átállás.

Miért éri meg a kondenzációs gázkazán?

A leginkább kézenfekvő válasz a biztonság. Ezt a típusú kazánt választva ugyanis jóval nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat, hiszen kisebb veszélyt jelent korábbi társainál.

Azon túl, hogy biztonságosabbnak mondható ezentúl az otthonunk, jelentősen növekszik annak komfortérzete is. Nagyon kényelmes megoldás, hiszen azonnal képes melegvíz előállítására, egyáltalán nem szükséges arra várakozni. Annak ellenére, hogy bármikor elérhetővé válik a melegvíz, mégsem termel feleslegesen. Elmondható, hogy csak a szükséges mennyiségben állítja elő azt.

Hatásfoka ráadásul tovább is mutat az előírt minimumon, 100 százalékon képes működni!

Milyen esetben lesz jó választás?

A padlófűtés egyre kedveltebb fűtési megoldás, hiszen könnyedén szabályozható, és jelentős összegeket spórolhatunk annak kedvező elhelyezkedése miatt. Abban az esetben, ha ilyen típusú fűtést választunk, érdemes kondenzációs kazánnal párosítani azt.

A fentiek alapján talán már nem is kérdés, hogy miért jó alternatíva a kondenzációs kazán, azonban mégsem lesz mindenki számára jó.

Nagyobb méretű kádak megtöltéséhez ugyanakkor nem ideális választás, de talán ebben ki is merül az a lista, ami a kondenzációs gázkazánok ellen íródna.

Azok számára, akik még a háztartási eszközökben is keresik a szépet, szintén megfelelő lesz, hiszen számos formában és küllemben elérhető, a moderntől a klasszikusig.

A biztonság a legfontosabb!

Rengeteg előnye van tehát a kondenzációs kazánnak, mégis a legfontosabb, ami mindenek elé helyezhető, az a biztonság. Zárt égéstere lévén képes biztonságossá varázsolni az otthoni fűtést, hiszen kizárható a szén-monoxid-mérgezés valószínűsége. Hogy miért? A kondenzációs kazán esetében ugyanis a füstgáz távozását ventilátor segíti elő, így teljesen kizárt, hogy az nem megfelelő irányban távozik majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában