Faültetési akció

2020.09.18. 07:00

Ezer fával gyarapodnak a paksi zöldterületek

Hanol Erzsébet

20200911 Paks 1000 fát Paksra sajtótájékoztató. Nagyszabású őszi lakossági faültetési akciót hirdetett Paks Város Önkormányzata és a PIP Közép-Duna Menti Térségfejlesztési Nonprofit KFT a DC Dunakom Zrt. közreműködésével, amely során 500 db fa kerül telepítésre Paks központi belterületének, illetve külső településrészeinek közterületein, valamint 500 db facsemete a lakosság között kerül kiosztásra oly módon, hogy pályázat keretében ingyenesen gyümölcsfák és díszfák igényelhetőek magánkertekbe. Fotó: Molnár Gyula MGY Tolnai Népújság Képen: Süli János a Paksi Atomerőmű II új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter, Szabó Péter Paks polgármestere, Klézl Terézia Paks főkertésze, Gyöngyösi Csaba PIP Közép-Duna Menti Térségfejlesztési Nonprofit KFT ügyvezetője

Fotó: Molnár Gyula

Faültetési akciót hirdetett a paksi önkormányzat és a PIP Közép-Duna Menti Térségfejlesztési Nonprofit Kft. a DC Dunakom Zrt. közreműködésével. Az 1000 fát Paksra! elnevezésű akció részleteiről sajtótájékoztatón számoltak be. Szabó Péter polgármester elmondta, hogy a zöldterületek fejlesztése, megóvása, megújulása a településkép és a helyi lakosok életminőségének javítása szempontjából is kiemelt feladat. Ehhez a célkitűzéshez illeszkedve a város bel- és külterületén ötszáz fát ültetnek el, további ötszáz pedig magáningatlanokhoz kerül. Ezekre szeptember 30-ig lehet pályázni, az adatlap már elérhető a Paks.hu oldalon és a polgármesteri hivatal ügyfélszolgálatán – írta a Paksihirnok.hu. Az igényelhető gyümölcsfák között van cseresznye, meggy, szilva és kajszibarack, a díszfák között ezüsthárs, páfrányfenyő és juharfa. A sikeresen pályázók október végén, november elején vehetik át a facsemetéket. A közterületi fák ültetésről a DC Dunakom Zrt. gondoskodik.

Süli János, a Paks II. beruházásért felelős tárca nélküli miniszter azt hangsúlyozta a sajtótájékoztatón, hogy az önkormányzat és a PIP Kft. az elmúlt időszakban is együttműködött a paksi fejlesztéseken, és ez a program is a közös munkát demonstrálja. Arról is beszélt, hogy Paks II. zöld ökológiai lábnyomú beruházás, és zöld lehet a város is, ami a közlekedésben már tetten érhető. Vannak elektromos taxik, elektromos kerékpárok, és az első elektromos busz is megérkezett. Továbbá a város mellett működik az ország egyik legnagyobb naperőműve, ami jelzi, a megújuló energia is az élet szerves része.

Gyöngyösi Csaba, a PIP Kft. ügyvezetője kiemelte: arra törekednek, hogy hazánk egyik legzöldebb ipari parkja legyen a paksi. Tavaly háromszáz fát ültettek a területükön, idén tavasszal pedig további háromszázat. A társadalmi szerepvállalás jegyében vesznek részt az önkormányzattal közös programban, illetve saját tevékenységük során is folytatni szeretnék a fásítást. Klézl Terézia városi főkertész hozzátette, hogy évente kétszáz-háromszáz fával gyarapodik az állomány a város közterületein. Abból az ötszáz csemetéből, amelyet a programban ültetnek el, kerül olyan helyszínekre is, amelyeken eddig nem vagy csak részben történt fatelepítés.

Borítóképen: Klézl Terézia, Süli János, Szabó Péter és Gyöngyösi Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában