napi rutin

2021.02.13. 15:00

Minél kisebb a gyermek, annál többet kell aludnia

Nehéz eldönteni, hogy mennyi az ideális idő, amennyit egy gyermeknek alvással kellene eltöltenie, főleg, hogy minden korosztálynak más az igénye. A gyermekek szellemi fejlődéséhez fontos, hogy ne lépjen fel alváshiány, hiszen az elvesztegetett órák nem jönnek vissza.

Kalmár Klaudia

mde

Fotó: Mártonfai Dénes

A csecsemők akár az egész napot is átalusszák, az óvodásoknak napi tizenhárom óra alvásra is szükségük van még, s a kisiskolások is igénylik a napi tíz óra pihenőidőt. De nemcsak az órák számítanak, hanem az is, hogy azok milyen minőségben telnek el.

Szekszárdon, a Városi Bölcsődében a legkisebb gyermek jelenleg tíz hónapos. A legkisebb bölcsisek délelőtt és délután is alszanak. Mészárosné Wittmer Boglárka intézményvezető elmondta, a délelőtti alvás a levegőztetéssel van összekötve, ilyenkor, ha az időjárás is engedi, az udvaron alszanak a kicsik. Egészen addig biztosítják a délelőtti alvást, amíg azt a kicsik kívánják. Ez általában egy-másfél óra szokott lenni.

A nagyobbak, körülbelül tizennégy-tizenhat hónapos koruktól már kezdik elhagyni a délelőtti alvást. Hogy délután mikor alszanak el, attól függ, hogy mikor ebédelnek, illetve milyen a napirendjük. Életkoruktól függően dél és egy óra között fekszenek le. Délután két órát alszanak a gyermekek átlagosan.

Az intézményvezető tapasztalatai szerint az otthoni rendszeresség szintén fontos, s hogy éjszaka is nyugodt körülmények legyenek. A nevelők tudják, kik azok, akik a napközbeni alvásnál kívánják, hogy odaüljenek melléjük, simogassák őket, dudorásszanak nekik a megszokott plüss és cumi biztosításával.

Az óvónők tapasztalatai szerint az alvásigény korosztályonként eltérő lehet. A kisebbeknek általában két óra pihenésre van szükségük délutánonként, a nagyobbaknak, akik közelebb állnak az iskolakezdéshez, nekik annál kevesebbre.

Rodenbücher Mihályné, a Györkönyi Napsugár Óvoda intézményvezetője kiemelte, náluk ez könnyen megvalósítható, mert külön alszanak a kicsik és külön a nagyok. Az elalvásuknál sokat segít a mesehallgatás, a nyugodt légkör, az otthoni kedvenc plüss, a meditációs zene, és fontos a kényelmes ruházat, pizsama.

Kis lépésekben

Ha nem alszik eleget a gyermek, naponta negyed órával érdemes meghosszabbítani a pihenőidőt, és ezt három-négy naponta megismételni. A fény befolyásolja az alvást, ezért sötétítsünk be, ne legyen zaj, ne menjen a televízió, ne szóljon a zene. Reggel pedig engedjük be a napfényt, így könnyebben megy az ébredés. Érdemes kerülni a hangos játékokat lefekvés előtt, viszont ilyenkor segít az olvasás, éneklés.

Ha mindez egy napi rutinba illeszkedik, a gyermek magától megérzi majd, mikor kell lefeküdni. Ha keveset vagy egyáltalán nem alszik a gyermek, estére nyugtalan, fáradt lesz, a nap történéseit nehezebben tudja feldolgozni, a tanultak nehezebben rögzülnek.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában