megyei siker

2021.03.16. 17:30

Tamási diák rajza lett a közönség kedvence

Brunner Mónika

Fotó: Beküldött kép

Jó úton! című rajzával szerepelt kiválóan a Magyar Közút „Álomút” című versenyén Pál Zsombor, a tamási Béri Balogh Ádám Katolikus Általános Iskola 2. a osztályos tanulója. A kisdiák lapunknak elmondta, egy ideig titokban szerette volna tartani diáktársai előtt, hogy az egész osztályát el tudja vinni egy nyereménykirándulásra.

A tamási Pál Zsombor szerette volna az osztálytársait meglepni azzal, hogy indult a Magyar Közút versenyén, majd azt meg is nyerte.

– Csak még idő előtt megtudták, de így is nagyon örültek – mondta a kisdiák.

Zsombor édesanyja, Pál-Kulman Rita hozzátette, szemtanúja volt, ahogy a katolikus iskola diákjai ugráltak, ölelkeztek, ölelgették a fiát az intézmény udvarán. Közönségdíjas lett egy olyan szintű összefogásnak köszönhetően, amelyben az iskola vezetése, tanári kara, szülői közössége, de a tamási és a paksi rádió is részt vett. Ezerkilencszáz szavazatot gyűjtöttek össze a Magyar Közút közösségi oldalán.

Egy hétig dolgozott a díjnyertes rajzon (Beküldött kép)

Pál Zsombor nyereménye egy osztálykirándulás a Kiskőrösi Úttörténeti Múzeumba. Osztályával megtekintheti Petőfi Sándor szülőházát, várostörténeti sétán vehet részt, kalandozhat a János Vitéz Látogatóközpontban. Az osztálykirándulással díjazott alkotása ráadásul egy évig látható lesz az iskolájához legközelebb eső közutas mérnökség útellenőr-autóján is.

– Zsombor az apukájától örökölte a rajztehetségét. Több rajzpályázaton vett már részt, elsős kora óta versenyez, és végül azt gondoltuk, hogy országos szinten is megmérettetjük. A rajza elkészítése előtt átnéztük a tavalyi győztesek munkáit. Mivel azokban a kiírásban szereplő környezetvédelem téma nem jelent meg, ezért azt választottuk. Zsombor műszaki beállítottságú, a gépek rajzolása benne van a kisujjában, számára ez könnyű feladat volt, de a környezettudatosságot megjeleníteni már nehezebb. A rajza egy hétig készült. Annak bal oldalán felül füstölgő autó, erdőtüzek és egy zsákutca tábla jelzi, hogy az nem a helyes út. Ahogy haladunk tovább az úton, már megjelennek a Közút szezonális munkái, a kép jobb oldalának alsó sarkán pedig egy elektromos autó, töltőállomás, a környezettudatosság egyirányú utcája található. A rajz készítése közben „rámentünk” a kontúrokra. Zsombor a filctollal nem szívesen bánik, de mivel kisméretűek voltak a járművek, ezért ezt is be kellett vetnünk – mondta lapunknak édesanyja.

A tamási kisdiák rajza januárban készült, és a szülei sokat kínlódtak azzal, hogy fel tudják tölteni a Magyar Közút közösségi oldalára. Csak az utolsó napokban derült ki a számukra, hogy sikerrel jártak. Múlt héten telefonon is értesítették őket a nyereményükről. Amint a vírushelyzet engedi, a tamási katolikus iskola már szervezheti is az osztálykirándulást. Akár a jövő évre is, a nyeremény ugyanis nem évül el.

Mint ismert, az idei évi Magyar Közút rajzpályázat ezerháromszáz általános iskolás gyereket ihletett meg. A zsűri előzetesen öt kategóriában hirdetett győztest, majd egy külön közönségdíjas szavazást indított, majd további száztizenkilenc rajzot díjaztak. A versenyre felkészülést segítő pedagógusok közül a tíz legkiemelkedőbbet is külön elismerésben részesítették.

Az ellenőrök munkája nagyon fontos

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közleményben tájékoztatott: út- és kezelői ellenőrei március elsejétől közfeladatot ellátó személynek minősülnek. Aki bántalmazza, erőszakkal vagy fenyegetéssel akadályozza vagy intézkedésre kényszeríti őket, akár öt évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. A társaság ellenőreit sok esetben nemcsak verbálisan, hanem fizikailag is bántalmazták az elmúlt években, ennek vethet véget a törvénymódosítás. Az útellenőrök munkája rendkívül fontos, hiszen nemcsak a nevükből adódóan rögzítik az országos közutakon a szükséges beavatkozásokat, hanem baleseti helyszíneknél is jelen vannak. A kezelői ellenőr hatósági jogkörben eljárva a túlsúlyos, túlméretes tehergépjárművek ellenőrzését végzi, a közlekedés biztonságára veszélyt jelentő járművet visszatarthatja a közlekedésbiztonsági kockázat elhárításáig.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában