szponzorált tartalom

2021.04.29. 10:06

Milyen anyagokból készülnek a szemüvegek lencséi?

Tudtad, hogy a szemüveg lencséje már nem csak üvegből készül? A napszemüvegeknél ez alapvetés, ám a dioptriás szemüvegeknél is többféle megoldás elérhető. Bemutatjuk, milyen anyag lehet megfelelő a lencséhez!

Forrás: Shutterstock

Fotó: Who is Danny

A szemüvegek világában a legfontosabb alapanyag az üveg volt. Ezt tudja mindenki, de ha nem tudná, akkor is ott van a tárgy elnevezésében: szem+üveg. Viszont a lencse már nem csak üvegből készülhet, több lehetőségből lehet választani.

Ritkán használják az üveget

Régen minden dioptriás lencse üvegből készült, napjainkban azonban ez már csak elvétve fordul elő. Miért? Mert találtak jobbat a gyártók! Igaz, hogy az üveg kiválóan teljesít a fényáteresztésben, ráadásul ellenáll a karcoknak, ám törik. Elég könnyen. Ha pedig valaki egy jelentős összeget kifizet a megfelelő szemüvegért, nem szeretné azt azonnal összetörni egyetlen rossz mozdulat miatt, ezért is kopott ki az anyagválasztékból.

Nyerő a speciális műanyag

A legtöbb gyártó szeret újítani, innovatív megoldásokat keresni és alkalmazni. Ez mondható el a jegyzett brandekről, ez jellemző például az eyerim collection üzletpolitikájára is. És hogy mi az egyik legnépszerűbb innovatív megoldás a lencsék világában? A műanyag. Persze nem mindegyik, ám létezik egy speciális fajtája, amely optikai tulajdonságát tekintve majdnem annyira jó, mint az üveg. Nem nehéz kitalálni, hogy az az előnye, hogy sokkal nehezebben törik, ráadásul könnyebb is az anyag, így kényelmesebb viselni.

Sportoláshoz, gyermekeknek a polikarbonát a legjobb

A polikarbonát sokaknak talán a fényáteresztő terasztetők világából lehet ismerős, ám szemüveglencsét is készítenek ebből az anyagból. Nagyon könnyű, kiemelkedően ütésálló, éppen ezért speciális helyzetekben éri meg alkalmazni. És hogy mikor kell egy lencsének a szokásosnál is ütésállóbbnak lennie? Hát persze, hogy sportolás közben, illetve a gyermekek esetében. Sőt, munkavédelmi szemüvegnek is ezt használják a legtöbbször.

Ha szemüveget keresel, ne állj meg itt, nézz szét bátran a nyakláncok között is!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában