Az állatorvos válaszol

2021.07.05. 20:00

Hogyan jelezhetnek az állatok?

B. M.

Hogyan szerezhetünk tudomást kedvenceink egészségügyi problémáiról? Milyen jeleket adnak a számunkra, ha elrontották a gyomrukat, ha megsérült a látásuk, esetleg fáj a fülük?

– A legtöbb betegség az állatok megszokott viselkedésének megváltozásával jár, ezen kívül bizonyos problémáknak látható jelei is vannak, a lokalizációtól függően – mondta megkeresésünkre dr. Jakab Ferenc állatorvos, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő (+36-30/937-1906) tulajdonosa.

– Másrészt, nem minden megváltozott viselkedés jelez biztosan betegséget, ilyen lehet például a félelem, a szomorúság és egyéb lelkiállapotok miatti magatartás-változás. Nagyon fontos azonban, hogy ennek eldöntését inkább állatorvosra érdemes bízni, mert sokan elkövetik azt a hibát, hogy egy betegség miatti levertséget, rosszkedvet szomorúságnak értelmeznek, ha az esetleg egybeesett egy olyan eseménnyel, ami azt kiválthatta (például az egyik családtag hosszabb távolléte, stb.), miközben a betegség néhány nap alatt súlyosabbá válhat, ekkor már testi tüneteket is okozva.

Sajnos sok betegség esetén az időben történő állatorvosi beavatkozás hiányában az állapot romolhat, néha visszafordíthatatlan mértékben. Ilyen például a babesiosis (a kullancsok által terjesztett betegség), amelynek késői, szövődményes stádiuma gyakran gyógyíthatatlan, míg a kezdeti lázas állapotban a szakszerű kezelés látványos gyógyulást eredményezhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában