Ezeket nézze a görögdinnyén!

2021.07.16. 16:30

Tippekkel segítjük a tökéletes dinnye kiválasztását

Élelmiszer-biztonsági okokból régóta tilos a dinnye lékelése, és a jelenlegi, fokozott biztonsági óvintézkedéseket igénylő mindennapokban egyébként sem lenne javasolt ez a megoldás. Ennek hiányában kívülről kell megállapítanunk, melyik a legérettebb. Ha megfogadja tanácsainkat, biztosan sikerül kiválasztania a legédesebb példányt a felhozatalból!

TEOL

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Keresse a csíkokat!

Csak azt a gyümölcsöt tegye a kosarába, amelyiken erőteljes csíkos mintázat mutatkozik. A zöld sávoknak mélyzöld színűeknek kell lenniük, a világosabbaknál pedig az a jó, ha sárgás árnyalatba hajlanak. Fontos megnézni azt is, menynyire fénylik a héj – ha túlságosan is, akkor valószínűleg még éretlen.

Fontos a foltja

A dinnyéken látható kiterjedt folt azt jelzi, melyik felén feküdt a gyümölcs a földön érés közben. Ennek a foltnak ugyancsak krémes-sárgás árnyalatúnak kell lennie, ha fehér, ne vegye meg!

Kipp-kopp, ki van ott?

A kopogtatás az egyik legrégebbi módszer a dinnye érettségének megállapítására. Ha a gyümölcs kongó, mély hangot ad, az azt jelenti, hogy kellően érett. Ellenben ha a hang tompa és testetlen, minden bizonnyal nem lesz ízletes a húsa.

Könnyebbnek tűnik?

Vásárlás előtt emelje meg a dinnyét! Ügyeljen rá, hogy csak akkor vásárolja meg, ha jóval nehezebb, mint azt a méretéből gondolná. Ez ugyanis azt jelenti, hogy alaposan megszívta magát vízzel, belül pedig jó ízletes.

Csak ha szezonja van

Ahogy minden egyéb gyümölcsöt és zöldséget, úgy a dinnyét is elsősorban akkor szabad vásárolni, ha szezonja van, így kisebb eséllyel botlik majd éretlen példányba. Az esős idő miatt előfordul, hogy július közepére csúszik a dinnyeszezon kezdete, ám cserébe valószínűleg augusztus végéig vagy akár szeptember elejéig is élvezheti ezt a frissítő finomságot.

Tárolás

A görögdinnyét hűtőben kell tárolni, mert szobahőmérsékleten gyorsan megromlik. A megkezdett görögdinnye friss marad, ha fóliával letakarjuk. A sárgadinynyét tartsuk szobahőmérsékleten, és csak fogyasztás előtt fél órával hűtsük le. A hideg ugyanis enyhén szívóssá teszi a húsát, és elveszi a zamatát.

Felhasználás

A dinnye minden része felhasználható. A húsát általában hidegen, nyersen fogyasztjuk. Egyes kultúrákban a héjának is nagy kultusza van. A kínaiak a héját zöldségként wokban sütik meg fokhagymával, újhagymával, de ragut is készítenek belőle. A dinnyemag zsírban és proteinekben gazdag. Rágcsálnivalót szárítás, sütés és fűszerezés után nyerhetünk belőle. A dinnyemag teaként vese- és cukorbetegeknek segíthet, de van, ahol olajat is sajtolnak belőle.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában