előadás-sorozat

2021.09.29. 11:30

Fa Nándor tartalmas előadásával indult újra a Léleképítő

Hosszú szünet után újraindult Szekszárdon a korábban évekig nagy sikerrel futó Léleképítő előadás-sorozat, amelynek hétfő esti vendége a magyar vitorlázó, hajótervező Fa Nándor volt, aki négy hajót épített és ötször vitorlázta körbe a földet, ma pedig a jövő tehetségeinek gondozását segíti.

Gazsó Rita

Fotó: Makovics Kornél

– Örülök, hogy három év után folytatódik és újra találkozhatunk a Léleképítő előadás-sorozaton, amelynek mai vendége Fa Nándor, aki Magyarország egyik nagy példaképe, akit időseknek és fiataloknak sem kell különösebben bemutatni – köszöntötte az esemény nézőit és vendégét a Léleképítő házigazdája, ötletadója, dr. Tóth Csaba Attila a Garay János Gimnázium dísztermében.

Fa Nándor előadásában bemutatta mesebeli, eseményekben gazdag életét, amelyben jó részében egyetlen pont volt biztos: a sport. Nem mindenki tudja, de birkózóként kezdte, majd gyorsan átváltott a vízi sportokra. Kipróbálta a kajakot, kenut, majd kikötött az örök szerelemnél, a vitorlázásnál. Elmesélte, hogyan lett hajóépítő, és azt is, hogy összesen négy jármű került ki a kezei közül: a Szent Jupát túrahajó, az első magyar óceáni versenyvitorlás, az Alba Regia, a hatalmas, 60 lábas versenyhajó, a Budapest és végül a Spirit of Hungary. Ötször járta körbe vitorlásaival a földet, háromszor egyedül, kétszer pedig a társával teljesítve a távot. Vitorlázó pályafutása páratlan hosszú volt, 1986-ban Gál Józseffel és a Szent Jupáttal kezdte, majd a földkerülő Vendée Globe vitorlásversenyen, 2017-ben zárta.

– Amit én az életben korábban tettem, azt régen túlértékelték. Nagyon sokat kaptam a családomtól, barátaimtól, én már visszaadni szeretnék. Olyanoknak segítséget nyújtani, szakmai és emberi értelemben egyaránt, akik rászorulnak – mondta a szerény, bár céljait tekintve határozott sportember, aki sportpályafutása passzívabb szakaszában szárazföldi vállalkozást indított: a Balatonon, az Adrián és az osztrák tavakon építenek kikötőket. Ma is itt tevékenykedik, a gyermekeit támogatja, valamint olyanokat, akik a vitorlázás terén szeretnének boldogulni. Emellett kormányzati tanácsadói szerepet vállalt a magyar tehetséggondozó intézménynél, a Matthius Corvinus Collégiumánál, amely lassan tízezres nagyságrendű fiatalt támogat.

– Csendben tesszük a dolgunkat és értéket adunk a felnövekvő ifjúságnak – fogalmazott itt végzett munkájáról. – Ez nem a vitorlázásról szól, sokkal inkább emberi tartásról, helytállásról, magyarságunkról – hangsúlyozta. Természetesen a vitorlázást sem engedte el teljesen: jelenleg is két, versenyre készülő hajó mentora.

A díjtalan előadássorozat következő részének vendége október 13-án dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta lesz. A nagy sikerre való tekintettel dr. Tóth Csaba Attila szervező azt kéri az érdeklődőktől, hogy a Babits Mihály Kulturális Központban regisztráljanak, ezzel jelezzék részvételi szándékukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában