Bakancsos Atom Kupa

2021.09.03. 07:00

Remek túrával búcsúztak a nyártól a természetjárók

A paksi Demeter Egyesület és az Atomerőmű SE természetjárói az elmúlt hétvégére szervezték meg a 24. Bakancsos Atom Kupát.

Munkatársunktól

Fotó: Molnár Gyula

A „Bakancsos”, Tolna megye népszerű tájékozódási túraversenye hagyományosan minden évben március végén szokott lenni, tavaly a járvány diktálta tempóban kipróbálták az őszi időpontot, idén pedig nyári lett a verseny – szintén a járvány miatt. A rendezők azt remélik, csak egyetlen alkalomra, és jövőre már visszatérnek az eredeti tavaszi dátumhoz, mert a szokatlan időpontnak nagy hátránya, hogy az iskolai csapatokra kevésbé számíthattak. Ám a túraversenyzés országos bajnokságának majd minden csapata képviseltette magát a nyárbúcsúztató rendezvényen, a versenyre előzetesen 109 fő nevezett be. A BAK jellemző létszámához viszonyítva családias hangulatú, de nagyon jól sikerült verseny zajlott.

A versenypályákat úgy alakították, hogy az Ürgemező védett részeit teljesen elkerüljék, amihez szükség volt a korábbi térkép bővítésére. Ez a bővítés az idei évben készült el, és az új térkép megközelítéséhez ideális bázist biztosított a szervezőknek és versenyzőknek a Cseresznyési Erdei Iskola. Szerencsére az előzetes prognózisok ellenére az időjárás is kegyeibe fogadta (vagy megsajnálta) a résztvevőket, kellemes, igazi kirándulóidőben vágtak neki a versenyzők a – légvonalban mérve – hat-nyolc kilométeres távoknak. A célban a verseny szövetségi ellenőre, a 85 éves Bacsó Nándor fogadta a befutókat.

A versenyt követően a versenyzők a célban frissíthették fel magukat, s pótolhatták az előre ledolgozott kalóriákat hagymás-zsíros és vajas-lekváros kenyérrel, csokoládéval, valamint üdítőkkel.

Mint azt Jakab Albert szervezőtől megtudtuk, a profi kategóriákban az ország távolabbi vidékeiről érkezett csapatok állhattak a dobogó legfelső fokára, kiskőrösi, tiszaújvárosi, kaposvári és budapesti csapatok bizonyultak legjobbnak. Meg kell jegyezni, hogy ezekben a kategóriákban helyi csapat azért nem indult, mert ők a szervezésben vettek részt. A közép- és alapfokú kategóriákban viszont már Tolna megyeieknek is bőven jutott babér. Középkategóriában első lett a bonyhádi Szentes Olivér, harmadik a szintén bonyhádi Kőbonzó csapat (Heidinger Tibor és Morovik Attila). Az alapfokú kategóriák közül a kincskeresőt a paksi PLD csapat (Hanol Patrik, Gutai Levente és Dani) nyerte, a Micsku család lett a második és a bonyhádi Vak Egerek csapata (Morovik Kitti, Morovikné Szőts Luca) a harmadik. A kiránduló kategóriában a bátaszékiek startoltak, első a Tric csapat (Mészáros Emília, Maczkó Szabolcs), második a Masni nélkül csapat (Bodor Andrea, Rácz Erika) és harmadik a Gyalog-kakukkok (Boda Boglárka, Gerhardt Éva, Böröcz Ákos és Siklósi Dóra) lett.

A rendezők remélik, hogy a jövő évi, jubileumi, 25. BAK-ot az eredeti időpontban, március végén tudják megtartani, az ideinél nagyobb létszámmal, de az ideihez hasonló sikerrel.

Borítókép: Alaposan fel volt adva a lecke azoknak, akik vállalták a túrázás kihívásait

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában