gasztro

2021.10.04. 20:18

Fény derült a csikóstőttősi csülkös-babos káposzta titkára

Különleges recepttel kedveskedett a Gasztromegye. A csikóstőttősi csülkös-babos káposzta elkészítésének fortélyait mutatták be a Dombóvár melletti faluban, ahol természetesen egyéb értékeket is lencsevégre kaptak. Így ismerhették meg a közösségi médiában töretlen népszerűségnek örvendő főző- és értékműsor követői a tőttősi motocrossosokat vagy a Gombos-féle kézműves finomságokat.

Tóth Róbert

Fotó: Ruip Gergő

Nem kímélte kameráját a Gasztromegye operatőre, s ennek köszönhetően akciójelenetbe illő motoros képsorok nyitották a műsort. Első blikkre talán meg is lepődtek a lelkes követők, aztán leült a por, és a műsorvezető bejelentkezése már megnyugtatta a kedves nézőt: nem téves adás került fel a megye legnépszerűbb közösségi médiás főzőműsorába.

Magyari János a motocross egyesület képviseletében mesélte el, hogy a pályára profikat és amatőröket egyaránt várnak. Talán ezen felbuzdulva pattant motorra Vizin Balázs is – igaz, csak „másodpilótaként”.

Fotó: Ruip Gergő

Bár a Gasztromegye – elnevezéséből fakadóan is – a kulináris értékeket helyezi fókuszba, mégis minden kincset feltérképez látókörében, járjon bármelyik településen. Így kerültek képernyőre a csikóstőttősi motocrossosok, vagy akár a korábbi adásban szereplő helyi celebritások. Bizonyára ilyen lokális hírességnek számít Horváth Attila is, aki – mint kiderült – a tőttősi kocsmát vezeti.

Attila viszont ezúttal a szakács szerepét játssza a műsorban, amit a kocsma vendégei sem vesznek rossz néven, hiszen a forgatás idejére is megoldották a nyitvatartást. Ennek tükrében pedig bátran kijelenthetjük, hogy a Gasztromegye legújabb epizódjában kocsmáros módra készült el a csikóstőttősi csülkös-babos káposzta.

Az ételt kiváló minőségű hozzávalókból főzték. A sertészsíron vöröshagymát pirítottak, majd a füstölt húsokat, a csülköt, a babot, a káposztát és a füstölt kolbászt is a fazékba helyezték – ebben a sorrendben.

Attila elárulta: mindig csak annyi vizet pótol, amivel még sűrű szaftja marad az ételnek. A szakács rutinját bizonyítja, hogy már egy kétszáz fős rendezvény vendégeinek is készített csülkös-babos káposztát, de ugyanilyen szakértelemmel és szeretettel főz például a sportkörnek is.

Megtudhattuk, hogy az ízesítésben kulcsszerepet játszik a savanyú káposzta, amit a fanyar íz megtartása végett csak egyszer mostak át. A fűszerezésben is a hagyományos, eredeti aromákat preferálják: fűszerpaprika, só, őrölt fekete bors, babérlevél és fokhagyma egyvelege ad tökéletes harmóniát az ételnek.

A „terülj, terülj asztalkám” gyenge kifejezés ahhoz képest, ami a Csikóstőttősi Hagyományok Házában várta a Gasztromegye stábját – jegyezte meg Vizin Balázs, egy pazarul megterített asztalokkal teli helyiségbe lépve.

Gombos Szabolcs őstermelő állt a stand másik felén, aki egy kis paraszti gazdaságot működtet családjával. Füstölt húsok, érlelt ürücomb, sajtok, mézek, kalács – a többi között ezek találhatóak a vállalkozás éléskamrájában.

Szabolcs egyébként programozó matematikus, vagyis alapvetően az informatika világában jártas, mégis megmaradt a generációk óta őrzött és továbbadott hagyományok tisztelete mellett, természetesen tevőlegesen is. Erről tesz tanúbizonyságot a kötényén szereplő szlogen is: Gombosék – Ahogy Öregapám készítette. Több mint tíz éve tért vissza a fővárosból, hogy folytassa azt, amit az ősök is tettek mindig: hagyományos kincseket készítettek.

Kreb Imre polgármesterrel folytatódott Csikóstőttős bemutatása. A falu vezetőjével a Tolna Megyei Önkormányzat alelnöke, Orbán Attila beszélgetett, aki elismerően nyilatkozott a település gyarapodásáról. Kreb Imre szerint sok közösségi tér található a faluban, s a szóban forgó épületek energetikai korszerűsítése az egyik legfontosabb feladat. A cél természetesen az, hogy az egyébként komfortos község különböző színterei költséghatékonyan működjenek – derült ki a párbeszédből.

Az immár nyolcezer követővel bíró Gasztromegye műsor soron következő része szintén egy kis falut vesz górcső alá. Október közepén Závod értékeit ismerhetik meg a lelkes követők. Az előzetes képsorokból ítélve a kovács mesterség rejtelmeibe adnak betekintést a műsor készítői, s várhatóan egy kiváló halétel receptjével is gazdagabbak lehetünk.

Borítóképünkön: Kreb Imrével (balról) Orbán Attila beszélgetett a műsorban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában