Nő az adakozó önértékelése

2021.11.08. 14:00

A jótékonykodás ideje is elérkezik az ünnepekkel

Év végén, az adventi időszakban, a jótékonykodás, adományozás szinte beköltözik az emberek mindennapjaiba. A szeretet ünnepének közeledtével szívesen adunk másoknak önzetlenül.

Brunner Mónika

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Lapunk az elmúlt években is rendszeresen beszámolt jótékony Tolna megyeiekről, akik a nehezebb sorsot élőknek segítettek ételosztással, csomagokkal, adományokkal. Legyen bár szó ismert politikusokról, cégvezetőkről, vállalkozások tulajdonosairól, vagy akár bármilyen civil szerveződés tagjairól, a jó cselekedeteik azok számára is szívmelengetőek, akik csak távolról vagy hallomásból ismerik őket.

Hogy az adakozás, az elesettek felkarolása akár egy-egy apró ajándékkal hogyan hat az adományozóra, mire számíthat kisebb és nagyobb összegű segítségnyújtás esetén, változik-e a jó cselekedettel az ő élete is, erről Sörös Ildikó klinikai szakpszichológust, családterapeutát kérdeztük. Lapunknak elmondta, az adományozás elsősorban az önértékelésünket növeli, valamint az emberekkel való kapcsolatainkra is jótékony hatással van.

– Még ha szimbolikus is az adományozás, tehát ha nem ismerjük azokat, akiknek adunk, az emberi agyban ugyanazt a jutalmazóközpontot indítja be, ami akkor kezd működésbe lépni, amikor a hozzánk legközelebb állóknak adunk ajándékokat. Az ünnepi időszakban az embereknek gyakrabban eszébe jut, hogy segítsenek másoknak, mint az év többi napjain. Társadalmunkban a karácsonyi ünnepek képviselik a szeretet ünnepét. Az ismeretlenek segítésére sokan tesznek félre – mondta.

A családok életét befolyásolja, ha a szülők közösen adományoznak a gyermekkel, gyermekeikkel. Az édesanyáknak, az édesapáknak érdemes tudniuk, hogy amikor csemetéikkel közösen jótékonykodnak, akkor a gyerekek számára nemcsak az az üzenet, hogy vannak a családjuknál, a környezetükben élőknél szegényebbek, hanem átveszik a szülők azon érzését is, hogy adni jó.

– Ha a gyerekkel együtt jótékonykodnak, például alapélelmiszereket vagy ruhákat visznek adománygyűjtőknek, akkor a gyerek is átéli az ajándékozás örömét, mert látja, hogy a szülő jó szívvel ad, és az adakozás jelentős esemény a számára. Amikor a családokban rendszeressé válik az adományozás, akkor a gyerekben az önzetlenség érzése erősödik, amit későbbi, önálló életében is fontosnak tarthat majd – mondta. Hozzátette: az adományozás jótékony pszichés hatásai között van, hogy az adományozó a saját szemében megnő, azaz önmaga számára jobb emberré válik.

Ha adunk, ha előzékenyek vagyunk, ha ismeretlen embereknek segítünk bármilyen nehéz helyzetben, ha másokra pénzt költünk, vagy a saját figyelmünkből másoknak áldozunk, akkor az örömélményen keresztül boldogabb emberekké válunk.

Sokkal boldogabbá, mintha magunkra költenénk a pénzt. Látni, tudni a másik örömét, háláját, mind növeli az önértékelésünket, az emberi kapcsolatok erejébe vetett hitünket.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában