életmódváltás

2021.11.04. 14:00

A megyében is van cukrászda, ahol gondolnak már a vegánokra

Manapság egyre többen döntenek az életmódváltás mellett, ami nemcsak a lelki, de a testi egészségre is jó hatással van. A ve­ganizmus is erre az egészséges életformára hívja fel a figyelmet, november elsején tartották a világnapjukat.

Farkas Eszter

Forrás: Shutterstock

Fotó: illusztráció

A veganizmus azon felül, hogy jó hatással van testi-lelki egészségünkre, a környezetvédelemhez is hozzájárul. Sokak szerint ez csak egy táplálkozási gyakorlat, melynek a követői nem fogyasztanak semmilyen állati eredetű ételt – még mézet sem esznek –, a legtöbben, akik gyakorolják, inkább életmódként tekintenek rá.

Hazánkban is egyre többen követik ezt az életstílust, és keresetté váltak azok az éttermek és cukrászdák, ahol az új trendekre összpontosítanak. Tolna megyében Pakson található a Vagamary Cukrászda, ahol egyedülálló módon főleg mentes és vegán ínyencségek találhatóak meg.

– Alapvetően hagyományos cukrászattal foglalkozott a család, de egyre többen keresték a mentes termékeket, ezért úgy döntöttünk, hogy erre az irányzatra fogunk nagyobb hangsúlyt fektetni. A termékeinket nem lehet egy légtérben elkészíteni más hagyományos cukrásztermékekkel főleg a glutén miatt, erre nagyon odafigyelünk – mondta Both József, a Vagamary Cukrászda vezetője.

Még 2018-ban nyitották meg első üzletüket, ahol diétás termékeik között szerepelnek laktóz-, tej-, cukor-, gluténmentes és vegán finomságok is. Nagy odafigyeléssel készítik nyalánkságaikat, még az ételszínezékben sem szerepelhet állati eredetű termék.

A legtöbb cukrászdában már gondolnak az ételérzékeny és ételallergiás vásárlókra is, azonban vegán édességeket egyelőre kevés helyen lehet találni megyénkben.

A mondhatni hagyományos vegetáriánusok mozgásterét sem csak a rántott sajt, rántott gomba és tonhalsaláta háromszög jelenti, egyre több vendéglátóhely ismeri fel, hogy szükség van az újításra. És mind többen gondolják úgy, hogy a helyi ízek, termelők friss alapanyagai szintén vonzóbbá tehetnek egy éttermet.

Irányzatok

A szemivegetáriánusok a fogyasztható állati eredetű nyersanyagokon kívül baromfihúst és halat is esznek, őket nem tartják vegánnak. Az ovo-lakto vegetáriánusok a növényi élelmiszerek mellett tojást, illetve különféle tejtermékeket is megesznek. Az ovovegetáriánusok a növényi ételek mellett csak tojást fogyasztanak, ami állati eredetű termék. A laktovegetarianizmus lényege, hogy a növényi ételeken kívül különféle tejtermékek fogyasztását is megengedi.

A veganizmus gyakorlója a vegán, aki tisztán növényi ételeket fogyaszt, vagyis minden állati eredetű élelmiszert mellőz a táplálkozásából. A vegán filozófia követője a táplálkozás mellett más tekintetben is törekszik úgy élni, hogy azzal ne okozzon szükségtelenül szenvedést az állatoknak. A nyers vegetáriánusok a vegetáriánus ételeket 75–100 százalékban nyersen készítik.

(Forrás: Wikipédia)

Borítóképünk: Csak növényi eredetű alapanyagokból is változatosan lehet összeállítani a menüt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában