vigadalom

2021.11.11. 11:00

Lakoma, népszokások és hiedelmek Márton-napon

A karácsony és a húsvét után gasztronómiai szempontból az egyik legjelentősebb ünnepünk Márton-nap, de a lakmározásokon kívül régen számtalan hiedelem és népszokás is kötődött hozzá. Erről beszélt lapunknak Bozsokiné Berta Orsolya, a Paksi Múzeum munkatársa.

Gazsó Rita

20211106 Szenna Márton-napi vigasság várta a Szennai Skanzen látogatóit. A jeles naphoz kapcsolódó népszokások felidézése után kemencében sült libával, szilva lekváros sült almával kínálták a vendégeket. Fotó: Lang Róbert lr Somogyi Hírlap Képen: Kövesiné Herczeg Eszter

Forrás: MW

Fotó: Lang Róbert

Márton napjához az időjárás-előrejelzéstől a hatalmas vigasságokon át az egészségmegőrző ivászatig rengeteg népszokás és hiedelem kapcsolódott egykoron, amelynek többsége mára kikopott a gyakorlatból.

A Márton-nap és a libákkal kapcsolatos hagyományok, ételek fogyasztása hosszú idővel ezelőtt összefonódott egymással. Már a rómaiak idejében tisztelték a szárnyasokat, több történetben megemlékeztek Mars isten szent madarairól, a ludakról, akik éjjel gágogásukkal mentették meg Rómát a rátámadó ellenségtől – mesélte a történelmi előzményekről Bozsokiné Berta Orsolya. – Régen a Márton-napkor elfogyasztott libák csontjainak színéből is sejteni vélték a következő téli időjárást: ha barna volt, sáros, ha fehér, havas időre számítottak. A libák tollait is nagy becsben tartották, az írástudók ugyanis hosszú ideig, a golyóstoll megjelenéséig lúdtollal írtak. A papságnak is ilyenkor fizették ki az úgynevezett tizedet, amelynek része volt a liba is. Innen eredt a püspökfalat kifejezés – tudtuk meg a múzeumpedagógustól. A Márton-nap korábban jelentős mezőgazdasági forduló is volt. Ilyenkor hajtották be a nyájat és számoltak el a gazdák a juhászokkal. Ekkor fogyasztották először a tömött libákat és az újbort, ezért régen ilyenkor nagy lakomákat rendeztek. Az a közmondás járta: „Aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik.” Úgy tartották, hogy minél többet isznak, annál több erőt és egészséget isznak magukba – mondta Bozsokiné Berta Orsolya.

Márton napját akár családi sütés-főzéssel, libaétel elkészítésével is ünnepelhetjük Fotó: Lang Róbert / MW

Ma ünnepeljük a Márton-napot, de a többség várhatóan hétvégén tartja meg az ünnepet. Sok háztartásban készülhetnek különféle libás ételek, de az otthonokban dekorációként is megjelenhetnek a ludak. Utóbbihoz kívánnak segítséget nyújtani a Paksi Városi Múzeum munkatársai. Márton-napi témahetet szerveztek egy családi délutánnal, amelyek részeként közös barkácsolást terveztek. Hűtőmágnes, lámpás készült volna, valamint a legkisebbekkel egy libafigurát vágtak, hajtogattak volna. Az eredetileg tervezett programot az utolsó pillanatban sajnos elsöpörte a járvány legújabb hulláma, de a múzeumpedagógusok úgy döntöttek, egy videót készítenek, amely bemutatja a libafigura hajtogatásának titkait, amelyet feltöltöttek a közösségi oldalukra. Ez alapján pár perc alatt bárki könnyedén összeállíthatja a figurát, amely még néhány napig kedves dísze lehet otthonuknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában